Isărescu: Ia uite cine ne dă nouă sfaturi - Vâlcov! / Atacuri jalnice, iresponsabile la adresa BNR

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a criticat dur, luni, în cadrul unei conferinţe, atacurile lansate de unii dintre reprezentanţii puterii la adresa Băncii Naţionale, în frunte cu consilierul guvernamental Darius Vâlcov.

Şeful Băncii Centrale a catalogat drept "jalnice, iresponsabile, de două parale" ieşirile coaliţiei PSD-ALDE la adresa instituţiei pe care o conduce.

Principalele declaraţii ale guvernatorului, citate de hotnews.ro:

- Oamenii noştri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară, pentru că dânşii au avut o frustrare. M-au întrebat: "Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiţi de patriotism". Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa şi pentru aderarea la spaţiul euro. Şi să nu ia în considerare aceste declaraţii.

- Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an şi facem asta de 13 ani. Este dureros că mulţi nici nu le citesc, dar ies în presă şi fac diverse acuzaţii.

- Pe la sfârşitul anului şi începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioţi.

- S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă daţi seama cât de porniţi erau să atace BNR.

- Suntem pentru creşterea consumului, dar atenţie la dozaj. Ce se doreşte, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge.

- Adâncirea contului curent este cauzată de creşterea bunurilor de consum. Se vede şi pe stradă sunt mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor.

- Există o dorinţă a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor şi cere asta Parlamentului, Guvernului. Şi pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, şi chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG şi să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă.

- Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte şi de a le pune în altă parte... Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de politică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Şi se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitaţi-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poţi să iei doar cifrele care îţi plac şi să nu le vezi pe celelalte. Domnul consilier nu ştie nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi.

- Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuţia despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plăţile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi în România se fac 300.000 de plăţi. Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul şi ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. Păi e ca şi cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului. Toată discuţia cu ROBOR s-a bazat pe ideea că e bazat pe faptul că se calculează pe nişte cotaţii manipulate. Mai spun o dată: tranzacţiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem.

- Comparaţia făcută vineri la televizor de consilierul economic al primului ministru - repet: consilierul economic al primului ministru - a fost total nereuşită! Înainte de a veni cu acuze din astea nu ar fi mai normal să vii la noi să discuţi? A mai declarat şi la Boomberg că Roborul trebuie "setat". Păi nu ştiu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenţie internaţională! Acum o să spună că îl lăsăm şi pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru.

- Dl consilier nu vorbeşte în numele Băncii Naţionale şi nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte de fapt.

- Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbeşte, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!

- Pentru Ordonanţa 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR.

- BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, "ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov".

- Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituţie. Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale a României. Reacţia de la finalul anului a fost una disproporţionată, indusă prin acuze publice. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţioanlă.

Declaraţiile integrale în materialul video.