Islanda declară stare de urgenţă în timp ce "roiuri de cutremure" semnalează o potenţială erupţie vulcanică

Vulcanul islandez Katla.
Vulcanul islandez Katla. (Captură Foto)

Autorităţile islandeze au declarat stare de urgenţă şi au emis un ordin de evacuare pentru mii de persoane dintr-un oraş turistic popular din Peninsula Reykjanes, situată în sud-vestul ţării, după ce în ultimele 48 de ore s-au intensificat roiurile de cutremure, provocând temeri că următoarea mare erupţie vulcanică ar putea fi iminentă.

Vineri seară, comisarul Poliţiei Naţionale Islandeze a declarat stare de urgenţă pentru protecţia civilă. Locuitorii din Grindavík au fost îndemnaţi să plece după ce un tunel de magmă s-a format sub acea zonă, relatează Zero Hedge.

"Vrem să reiterăm că locuitorii TREBUIE să îşi evacueze casele şi să părăsească oraşul. Dar vrem, de asemenea, să reiterăm că aceasta nu este o evacuare de urgenţă, există suficient timp pentru a se pregăti, pentru a asigura lucrurile şi pentru a ieşi din oraş în mod calm", a declarat agenţia.

Biroul Meteorologic islandez a transmis sâmbată:

"Activitatea seismică s-a deplasat spre sud, spre Grindavík. Pe baza modului în care a evoluat activitatea seismică începând cu ora 18:00 de astăzi, împreună cu rezultatele măsurătorilor GPS, există probabilitatea ca o pătrundere de magmă să se fi extins sub Grindavík.

În acest stadiu, nu este posibil să se determine cu exactitate dacă şi unde ar putea ajunge magma la suprafaţă. Există indicii că o cantitate considerabilă de magmă se deplasează într-o zonă care se extinde de la Sundhnjúkagígum, în nord, spre Grindavík. Cantitatea de magmă implicată este semnificativ mai mare decât cea care a fost observată în cele mai mari intruziuni de magmă asociate cu erupţiile de la Fagradalsfjall".

Magma care a ieşit la suprafaţă a produs prima activitate seismică pe 25 octombrie, iar de atunci au fost raportate 22.000 de cutremure.

Oficialii au ridicat sistemul de alertă vulcanică la "portocaliu", ceea ce înseamnă o agitaţie sporită cu o probabilitate crescută de erupţie.

În 2010, aproape toate zborurile din Europa şi de peste Oceanul Atlantic au fost întrerupte o săptămână, din cauză că cenuşa provenită de la vulcanul Eyjafjallajokull a provocat una dintre cele mai importante perturbări ale traficului aerian pe timp de pace până la pandemia de Covid din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură