Islanda îl salută atât pe Wen Jiabao cât şi Falun Gong

Atunci când Islanda l-a găzduit, cu un deceniu în urmă, pe şeful Partidului Comunist Chinez, guvernul a avut intenţia reducerii la tăcere a practicanţilor Falun Gong. Jiang Zemin, liderul de partid, a iniţiat o persecuţie în China împotriva practicii spirituale populare în 1999, iar guvernul islandez a cooperat în legătură cu cererile sale de a opri protestele în timpul vizitei lui în Islanda în iunie 2002.

Un deceniu mai târziu, lucrurile sunt destul de diferite. Când premierul chinez Wen Jiabao a vizitat Islanda în perioada 20-22 aprilie, practicanţilor li s-a dat liberă trecere, delegaţia lui Wen privind bannerele, iar un ofiţer de poliţie de rang înalt chiar s-a alăturat demonstranţilor.

"Poporul islandez este un susţinător la toate nivelurile societăţii", a scris Thórdís Hauksdóttir, un practicant Falun Gong din Islanda, într-un e-mail cu privire la protestele de pe 21 aprilie, atunci când Wen s-a întâlnit cu prim-ministrul islandez Johanna Sigurðardóttir, ministrul afacerilor externe Össur Skarphéðinssonşi alţi oficiali de rang înalt.

Potrivit lui Hauksdóttir, un ofiţer de poliţie de rang înalt a facilitat protestul Falun Gong, "făcând tot ce i-a stat în putere ca Wen Jiabao şi oficialii chinezi să vadă mesajul".

Pe un banner ţinut de practicanţi scria "Adu-i în faţa justiţiei pe Jiang Zemin şi gaşca lui, pentru persecuţia împotriva Falun Gong". Pe altul scria pur si simplu "Bine ai venit, Wen Jiabao". Ambele erau atât în limba engleză cât şi în chineză.

Wen Wen Jiabao a văzut, fără îndoială, bannerele, potrivit unui alt practicant Falun Gong, Hong Gu, care a susţinut că l-a văzut pe Wen şi delegaţia sa privind bannerele, conform lui Hauksdóttir.

În mai 2011, Ministrul de Externe Össur Skarphedinsson şi-a cerut scuze pentru acţiunile guvernului islandez din 2002 referitoare la practicanţii Falun Gong. Membrii parlamentului islandez discută în prezent o rezoluţie care va cere guvernului să ofere scuze şi să repare situaţia.

Atenţia a căzut pe protestele actuale

Ţinta practicanţilor Falun Gong în 2012 a fost Jiang Zemin şi oprirea persecuţiei din China. Wen Jiabao a fost bine venit pentru că el nu a participat la persecuţia împotriva Falun Gong, în conformitate cu reprezentantul Asociaţiei Falun Dafa din Norvegia, Peder Giertsen.

"În timpul vizitei, tema principală va fi aducerea lui Jiang Zemin şi a bandei lui în faţa justiţie ... Noi vom continua să ne concentrăm pe aducerea lui Jiang şi a bandei sale în faţa justiţie", a scris Hauksdóttir.

Spre deosebire de primirea călduroasă din partea autorităţilor islandeze în 2012, cu zece ani în urmă practicanţii Falun Gong au fost reţinuţi într-o şcoală la sosire sau împiedicaţi să se îmbarce în avioanele Icelandair din America de Nord şi Europa. Practicanţii Falun Gong au fost identificaţi cu ajutorul unei liste negre furnizate guvernului islandez de regimul chinez, listă considerată ilegală ulterior de o instanţă din Islanda.

În 2012, "şeful islandez al securităţii naţionale a luat partea Falun Gong, în faţa unei armate de gărzi chineze de securitate şi a întregii mass-medii islandeze, părând cu adevărat fericit şi mândru, ca şi cum ar fi aşteptat mult timp o astfel de oportunitate ", a spus Hauksdóttir.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe