Islanda, lovită de un seism şi o puzderie de replici

(Getty Images)

Islanda a fost lovită de peste 10.000 de cutremure de miercurea trecută, iar seismele continuă.

Cele mai violente cutremure ale episodului recent au lovit până acum zona capitalei, ele fiind resimţite pe străzile şi casele din Reykjavik. Cel mai important seism a măsurat 5,7 pe scara Richter.

De această dată evenimentul este diferit, pentru că seismul principal a fost urmat de extrem de multe replici mici.

Potrivit postului danez de radio, cutremurele au continuat aproape neîncetat de miercurea trecută, în afară de o scurtă perioadă de calm înregistrată vineri dimineaţă.

„Majoritatea acestor roiuri de cutremure se opresc la un moment dat. De obicei, cel mai violent cutremur este primul. Apoi replicile continuă un timp, fiind din ce în ce mai slabe, până când în cele din urmă incidentul se stinge. Pământul scapă de excesul de energie, intrând într-un nou echilibru”, a explicat Benedikt Halldorsson, profesor la Universitatea din Islanda.

Potrivit lui Trine Dahl-Jensen, seismolog principal la Agenţia Naţională de Studiu Geologic din Danemarca şi Groenlanda (GEUS), astfel de roiuri mari de cutremure sunt rare chiar şi pentru Islanda.

„Sunt obişnuiţi cu cutremurele de acolo, dar aşa ceva este totuşi neobişnuit. Se întâmplă doar o dată la câţiva ani”, a menţionat Dahl-Jensen, lăudând Islanda pentru acurateţea sa ştiinţifică. „Au o mulţime de staţii de măsurare mici în funcţiune acolo. Aceasta înseamnă că pot măsura chiar şi vibraţii mici”, a subliniat cercetătoarea.

Aşezată între Europa şi America de Nord, Islanda este adesea lovită de cutremure, deoarece insula este situată în mijlocul unei zone în care două plăci continentale se îndepărtează din ce în ce mai mult una de cealaltă. Pe de o parte, placa nord-americană trage Statele Unite din ce în ce mai departe de Europa şi, pe de altă parte, placa eurasiatică trage în direcţia opusă. O fisură cunoscută sub numele de fanta Silfra traversează Islanda, atrăgând mulţi turişti şi scafandri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură