Israel: Mii de africani care doresc azil au manifestat la Tel Aviv

Mii de africani care au intrat ilegal prin Egipt protestează în Israel pe  28 decembrie 2013
Mii de africani care au intrat ilegal prin Egipt protestează în Israel pe  28 decembrie 2013 (OREN ZIV / AFP / Getty Images)

Mii de solicitanţi de azil originari din Africa, care au intrat clandestin în Israel prin Egipt, au manifestat paşnic sâmbătă seară în Tel Aviv, a relatat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, citată de AFP.

Manifestanţii au protestat împotriva refuzului autorităţilor israeliene de a le acorda statutul de refugiat şi au solicitat plasarea în centre de detenţie.

Ei au protestat strigând "Freedom" (Libertate) şi purtând pancarte pe care scria "Suntem refugiaţi", pe când alţii ţineau lumânări în mână.

Numeroşi imigranţi au pornit din cartierul sărac în care locuiesc, situat în sudul oraşului Tel Aviv, şi s-au strâns în Piaţa Yitzhak Rabin, în faţa primăriei.

Militanţi israelieni pentru drepturile omului s-au alăturat şi ei protestului.

Conform unei legi votate pe 10 decembrie, imigranţii clandestini pot să fie plasaţi pe o durată de un an într-un centru de detenţie. Un proiect anterior de act legislativ prevedea reţinerea lor pe o perioadă de trei ani, însă a fost respins în septembrie de Curtea Supremă a Israelului.

Autorităţile israeliene au estimat în 2012 că 60.000 de africani au intrat clandestin pe teritoriul Israelului şi au lansat o campanie care s-a soldat cu expulzarea a 3.920 de persoane.