Israelienii ies din nou în stradă în semn de protest, în timp ce numărul victimelor din Gaza creşte
Israelieni într-un număr uriaş au ieşit din nou în stradă pentru a protesta faţă de eşecul guvernului de a obţine returnarea ostaticilor rămaşi în Gaza, în timp ce autorităţile locale şi spitaliceşti au declarat că raidurile aeriene israeliene din teritoriu au ucis peste o duzină de persoane în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, potrivit AP.
Noul protest a avut loc la o săptămână după una dintre cele mai mari demonstraţii din timpul războiului, în urma descoperirii a încă şase ostatici morţi în Gaza, şi după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins presiunile pentru un acord de încetare a focului şi a declarat că „nimeni nu-mi va ţine predici”.
Israelul a fost supus unei presiuni tot mai mari din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi pentru a ajunge la un acord de încetare a focului, însă Netanyahu insistă asupra menţinerii controlului israelian asupra coridorului Philadelphi, o bandă îngustă de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, unde Israelul susţine că Hamas face contrabandă cu arme. Egiptul şi Hamas neagă acest lucru.
În tabăra urbană de refugiaţi Nuseirat din centrul Gaza, spitalul Al-Awda a declarat că a primit trupurile a nouă persoane ucise în două raiduri aeriene. Unul a lovit o clădire rezidenţială, omorând patru persoane şi rănind cel puţin 10, în timp ce cinci persoane au fost ucise într-un atac asupra unei case din vestul Nuseirat.
Separat, Spitalul Martirilor Al-Aqsa, principalul spital din centrul Gaza, a declarat că o femeie şi cei doi copii ai săi au fost ucişi într-un atac asupra unei case din tabăra urbană de refugiaţi Bureij din apropiere.
În nordul Gazei, o lovitură aeriană asupra unei şcoli transformate în adăpost pentru persoane strămutate din oraşul Jabaliya a ucis cel puţin patru persoane şi a rănit alte aproximativ două duzini, potrivit autorităţii de apărare civilă din Gaza, care funcţionează sub conducerea guvernului Hamas din teritoriu. Armata israeliană a declarat că a lovit un post de comandă al Hamas, amplasat într-un fost complex şcolar.
Războiul a început când Hamas şi alţi militanţi au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1 200 de persoane, în principal civili. Se crede că Hamas deţine încă peste 100 de ostatici. Autorităţile israeliene estimează că aproximativ o treime sunt morţi.
Ofensiva de represalii a Israelului în Gaza a ucis peste 40 000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii, care nu face distincţie între civili şi combatanţi în numărătoarea sa. Ministerul spune că peste 94 000 de persoane au fost rănite.
Violenţele au crescut şi în Cisiordania ocupată. O operaţiune militară israeliană de o zi în Jenin s-a soldat cu zeci de morţi.
La o zi după ce o protestatară americană a fost împuşcată şi ucisă în Cisiordania, familia acesteia l-a îndemnat pe preşedintele Joe Biden să ordone o anchetă independentă, afirmând că „având în vedere circumstanţele uciderii (ei), o anchetă israeliană nu este adecvată”. Declaraţia lor a numit-o pe proaspăta absolventă de universitate, în vârstă de 26 de ani, o „rază de soare” şi o apărătoare a demnităţii umane.
Aysenur Ezgi Eygi, care are şi cetăţenie turcă, a fost împuşcată în cap, au declarat doi medici palestinieni. Ea demonstra împotriva coloniilor israeliene din Cisiordania. Martorii au declarat că a fost împuşcată în timpul unui moment de calm, după ciocniri anterioare.
Casa Albă s-a declarat „profund tulburată” şi a cerut Israelului să facă o anchetă. Armata israeliană a declarat că analizează rapoartele conform cărora trupele au ucis un cetăţean străin în timp ce trăgeau asupra unui „instigator la activităţi violente”.
Mai mult de 500 000 de colonişti israelieni trăiesc în Cisiordania, un teritoriu capturat de Israel în 1967. Raidurile israeliene, atacurile militanţilor palestinieni asupra israelienilor şi atacurile coloniştilor israelieni asupra palestinienilor s-au soldat cu peste 690 de morţi palestinieni de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.
În Gaza, Hamas a acuzat Israelul că trage de timp privind negocierile de încetare a focului prin emiterea de noi cereri. Hamas s-a oferit să elibereze toţi ostaticii în schimbul încetării războiului, al retragerii complete a forţelor israeliene şi al eliberării unui număr mare de prizonieri palestinieni, inclusiv militanţi de rang înalt - în linii mari, condiţiile solicitate în cadrul unei schiţe de acord prezentate de Biden în iulie.
De-a lungul graniţei cu Libanul, au continuat confruntările aproape zilnice între forţele israeliene şi gruparea militantă libaneză Hezbollah.
Armata israeliană a declarat că aproximativ 45 de rachete au fost trase asupra nordului Israelului în mai multe baraje, multe dintre acestea vizând zona Muntelui Meron, dar căzând în zone deschise. Mai multe rachete au căzut în Shlomi şi în jurul oraşului Safed. Nu au existat răniţi. Armata a declarat ulterior că avioanele sale au lovit infrastructura militară a Hezbollah şi un lansator de rachete în zona Qabrikha din sudul Libanului.