Israelul a lovit cu rachete un depozit de arme pe aeroportul sirian din Alep [Monitor de război]

Avioane de război israeliene au lovit aeroportul din Alep, Siria
Avioane de război israeliene au lovit aeroportul din Alep, Siria (Youtube - captură ecran)

Un atac israelian cu rachete a distrus, miercuri, un presupus depozit de arme folosit de miliţiile susţinute de Iran pe aeroportul sirian din Alep, a relatat un monitor de război, iar autorităţile au declarat că atacul a scos aeroportul din funcţiune, informează France 24.

Acesta este al doilea atac de acest fel într-o lună asupra aeroportului din oraşul sirian, care a fost un punct important pentru zborurile de ajutorare de după cutremurul din 6 februarie, care a devastat zone întinse din nordul Siriei şi din Turcia vecină.

Atacul a avut loc înainte de răsăritul soarelui şi a vizat "complexul aeroportului şi un depozit de arme aparţinând forţelor pro-iraniene din perimetrul aeroportului", a declarat grupul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul de război cu sediul în Marea Britanie a anunţat că depozitul de arme a fost "complet distrus".

Ministerul sirian al Apărării a raportat "pagube", dar nu a menţionat imediat eventuale victime.

"În jurul orei locale 3:55, inamicul israelian a efectuat un atac aerian... care a vizat aeroportul internaţional din Alep, ceea ce a dus la unele pagube materiale", se arată într-un comunicat al ministerului.

"Mai multe rachete" au fost lansate dinspre Marea Mediterană, la vest de oraşul de coastă Latakia, a adăugat acesta.

Ministerul Transporturilor a precizat că loviturile au provocat daune pistei şi echipamentelor aeroportuare, obligând toate zborurile să fie redirecţionate spre Damasc sau spre Latakia, pe coasta mediteraneană.

Armata israeliană comentează rareori loviturile individuale împotriva Siriei, dar a promis în repetate rânduri că va continua campania sa aeriană pentru a împiedica consolidarea prezenţei Iranului, inamicul său înrăit.

Armata israeliană a declarat miercuri că "nu comentăm rapoartele din presa străină" - răspunsul său standard atunci când este întrebată despre astfel de lovituri.

Centrul de ajutorare în caz de cutremur

Grevele anterioare puse pe seama Israelului au oprit, de asemenea, zborurile care foloseau aeroportul în urma deteriorării pistei.

Pe 7 martie, trei persoane au fost ucise într-o altă lovitură israeliană dată asupra aeroportului care a dus la oprirea traficului aerian, inclusiv a zborurilor de ajutor. Aeroportul a fost redeschis trei zile mai târziu.

Peste 80 de zboruri de ajutor au aterizat în Alep cu ajutoare de urgenţă în urma cutremurului, potrivit Ministerului Transporturilor.

De la izbucnirea războiului civil în Siria în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri împotriva vecinului său, vizând în principal poziţii ale armatei siriene şi ale aliaţilor săi iranieni şi Hezbollah.

Miliţiile susţinute de Iran au o prezenţă puternică în regiunea Alep, după ce au oferit un sprijin terestru cheie armatei în recucerirea districtelor din oraş controlate de rebeli în 2016.

Israelul a atacat aeroporturile din Alep şi Damasc de mai multe ori în ultimii ani. Un atac asupra aeroportului din Alep în septembrie anul trecut l-a scos din funcţiune timp de mai multe zile. Acel atac a vizat un depozit folosit de miliţiile susţinute de Iran, a declarat la acea vreme Observatorul.

La începutul acestei luni, loviturile aeriene israeliene care au vizat un depozit de arme din Siria au ucis un ofiţer al armatei şi doi luptători pro-Iran, a declarat Observatorul.

Luna trecută, o lovitură aeriană israeliană a ucis 15 persoane într-un cartier din Damasc care adăposteşte agenţiile de securitate ale statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe