Israelul ameninţă că va distruge sistemele antiaeriene siriene

Implacabilul mai aproape de realitate - Siria şi Iranul acordă sprijin grupării Hezbollah, Israelul reacţionează, escaladând un conflict deja cronic în Orientul Mijlociu. Evoluţia este extrem de importantă, dată fiind susţinerea lui Bashar al Assad de către Moscova
Avioane de luptă israeliene.
Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)

După ce avioanele de luptă israeliene ce operau în spaţiul aerian sirian pentru a ataca un convoi cu arme destinate grupului Hezbollah, au fost atacate de forţele siriene, Israelul a avertizat că într-o situaţie similară forţele sale vor distruge sistemele de apărare antiaeriană ale Siriei.

Astfel, regimul de la Tel Aviv a avertizat Damascul să nu îşi mai folosească sistemele de apărare antiaeriană împotriva avioanelor sale de luptă: “Data viitoare când sirienii îşi folosesc sistemele de apărare antiaeriană împotriva avioanelor noastre, le vom distruge fără nici cea mai mică ezitare”, a notat duminică ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman.

Grupul şiit libanez Hezbollah luptă alături de forţele guvernamentale siriene în războiul civil din Siria, care distruge ţara de peste 6 ani.

Israelul şi SUA consideră Hezbollah o organizaţie teroristă şi un agent folosit de Iranul majoritar şiit.

În ultimii 10 ani, Hezbollah a lansat mii de rachete asupra teritoriului israelian.

La sfârşitul săptămânii trecute, avioane de luptă israeliene au atacat mai multe ţinte aflate în apropierea oraşului sirian Palmyra. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că loviturile aeriene au vizat un transport de arme trimise luptătorilor Hezbollah.

La rândul ei, armata siriană a susţinut că a doborât un avion de luptă israelian şi a lovit un altul în timpul atacurilor aeriene alwe Israelului. Cu toate acestea Tel Aviv-ul a negat că vreunul dintre avioanele sale de luptă ar fi fost lovit, însă a precizat că mai multe rachete antiaeriene israeliene au fost lansate după încheierea raidului.

“De fiecare dată când descoperim transporturi de arme din Siria spre Liban vom acţiona pentru a le opri. Nu va exista niciun compromis”, a susţinut Lieberman. Totuşi, el a mai notat că nu doreşte să interfereze cu războiul civil sirian sau să provoace o confruntare cu forţele armate ruseşti care susţin guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În ciuda faptului că Israelul şi Rusia au interese diferite în Siria, în ultimele luni Netanyahu s-a întâlnit cu Putin pentru a crea o “linie de comunicaţie” între cele două ţări şi pentru preveni ciocnirile "accidentale" ale forţele lor.

Războiul civil sirian ce durează de peste 6 ani – al cărui început l-a constituit suprimarea de către regimul de la Damasc a protestelor pro-democraţie din 15 martie 2011 – a provocat moartea a aproximativ 300.000 de persoane şi strămutarea a câtorva milioane de sirieni.

În acest conflict, Statele Unite şi Turcia susţin grupurile rebele, în timp ce Rusia şi Iranul susţin regimul sirian. În plus, grupul jihadist Statul Islamic luptă împotriva ambelor tabere.