Israelul îndeamnă Kurdistanul să ceară independenţa

Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014
Grănicer irakian kurd, păzeşte populaţia din Ninive, 11 iunie 2014 (SAFIN HAMED/AFP/Getty Images)

Profitând de haosul din Irak, premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat duminică Kurdistanul să ceară independenţa, întărind astfel alianţa regională „moderată” ce a fost formată împotriva forţelor extremiste din Irak şi Siria, anunţă Associated Press.

Poziţia liderului israelian a venit în cadrul unui discurs considerat a fi drept unul din cele mai detaliate răspunsuri din partea unui lider mondial faţă de câştigurile teritoriale rapide obţinute în ultimele săptămâni de către extremiştii suniţi din Irak. Acest răspuns a subliniat impactul avut de aceste evenimente într-un Orient Mijlociu tot mai cuprins de conflicte.

Avansul extremiştilor suniţi inspiraţi de Al-Qaeda, cât şi al forţelor şiite susţinute de Iran, au creat oportunităţile necesare pentru „îmbunătăţirea cooperării regionale”, a declarat Netanyahu.

Iordania, cât şi kurzii, care controlează o regiune bogată în petrol din nordul Irakului cât şi teritorii din Turcia, ar trebui întăriţi, a declarat premierul israelian, numindu-i pe kurzi „o naţiune de luptători care şi-au dovedit determinarea politică, moderaţia politică şi care sunt demni de independenţă”.

În aceste condiţii, Netanyahu a devenit primul lider semnificativ care cere independenţa Kurdistanului. Kurzii au de mult timp astfel de aspiraţii, însă liderii lor din nordul Irakului spun că obţinerea unui naţiuni independente nu este o opţiune realistă în prezent.

Nu a existat nicio reacţie imediată din partea Irakului, a Statelor Unite şi a altor părţi.

Comunitatea internaţională, inclusiv Turcia, Statele Unite şi celelalte ţări Vestice, se opun destrămării Irakului.

Totuşi, nefastele violenţe sectare din ultima perioadă au întărit vocile care susţin că graniţele post-coloniale din Orientul Mijlociu, care au fost stabilite de puteri exterioare, ar putea să nu fie sustenabile la nesfârşit, deoarece ele au ignorat mult prea des diferenţele etnice şi pagubele produse în teritoriile formate.

Duminică, într-un eveniment separat, liderii ISIL au declarat crearea oficială a unui califat islamic, un stat antic ce impune strict legile islamului, pe teritoriul controlat în Irak şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe