Israelul lansează bombardamente în Siria. Damascul vorbeşte despre 2 morţi

Un tun mobil al armatei israeliene este staţionat în apropiere de graniţa cu Siria în partea israeliană a Înălţimilor Golan, 27 ianuarie 2015.
Un tun mobil al armatei israeliene este staţionat în apropiere de graniţa cu Siria în partea israeliană a Înălţimilor Golan, 27 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Israelul a recunoscut că avioanele sale de luptă au lovit miercuri zeci de ţinte militare iraniene şi siriene ca represalii pentru rachetele lansate în Israel cu o zi în urmă.

Presa de stat siriană a raportat că doi civili au fost ucişi şi alţi câţiva răniţi în atacuri, dar a declarat că apărarea aeriană siriană a distrus cea mai mare parte a rachetelor lansate de avioanele israeliene asupra Damascului, înainte ca acestea să-şi atingă ţintele.

Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie a declarat că 11 persoane au fost ucise, inclusiv şapte care nu erau din Siria, citând propriile surse.

Un oficial israelian a declarat, cu condiţia anonimatului, că numărul preliminar şi totuşi neconfirmat al victimelor ar fi între 10 şi 20 de militari, „aproximativ două treimi fiind iranieni şi o treime sirieni”.

Militarii israelieni au declarat că sistemul de apărare împotriva rachetelor a doborât marţi patru rachete trase din Siria către Israel.

"Am lămurit că cine ne va răni, va fi rănit", a declarat miercuri, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu. "Asta am făcut azi noapte având în vedere ţintele militare ale grupului iranian Al Quds şi ţintele militare siriene", a declarat el.

Forţa de elită a Quds este braţul extern al Gărzilor Revoluţionare din Iran.

Pe Twitter, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Avichai Adraee, a declarat că avioanele de luptă israeliene au atacat zeci de ţinte, inclusiv rachete, sedii, depozite de arme şi baze militare.

Israelul a declarat că a efectuat sute de lovituri în Siria împotriva ţintelor iraniene care încercau să-şi stabilească acolo o prezenţă militară permanentă şi împotriva transporturilor de arme avansate către miliţia libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.