Israelul lansează raiduri aeriene "preventive" în Gaza şi promite să anihileze Jihadul Islamic

(Youtube - captură ecran)

Israelul a declarat "stare de urgenţă" la graniţa sa sudică cu Fâşia Gaza, invocând noi tensiuni şi tulburări favorizate de Jihadul Islamic palestinian. Aşezările israeliene şi oraşele agricole din apropierea frontierei au suferit, potrivit rapoartelor, perturbări şi stări de alertă din cauza unei serii de incidente de securitate transfrontaliere, după ce Forţele de Apărare Israeliene (IDF) l-au arestat luni seară pe Bassem Saadi - liderul Jihadului Islamic.

Bătrânul comandant "a fost văzut fiind târât de forţe şi a fost muşcat uşor de un câine militar în timpul arestării sale", au detaliat rapoartele regionale.

"În ciuda vârstei sale înaintate, nu a fost dus la spital", a declarat familia lui Saadi.

În urma acestui incident, tensiunile au crescut de-a lungul frontierei, pe fondul unor zile de proteste.

Israelul promite acum să elimine Jihadul Islamic, cu noi lovituri aeriene în Gaza. Ministrul apărării, Benny Gantz, a vizitat vineri dimineaţă Comandamentul de Sud al IDF, unde a ameninţat că vor urma şi alte acţiuni: "Duşmanilor noştri, şi în special conducerii Hamas şi Jihadului Islamic palestinian, aş dori să le subliniez: timpul vostru a expirat. Ameninţarea [asupra acestei regiuni] va fi înlăturată într-un fel sau altul".

Forţele de apărare israeliene spun că au avut de-a face cu patru zile consecutive de incursiuni ale Jihadului Islamic, după ce membrii acestuia au jurat să răzbune arestarea şi detenţia brutală a lui Saadi. Armata israeliană a declarat acum o "situaţie specială" şi se aşteaptă ca o primă lovitură raportată vineri după-amiază să continue cu alte atacuri asupra fâşiei.

"Potrivit rapoartelor palestiniene, atacurile au loc în cartierul Rimal din Gaza, într-un turn cunoscut sub numele de Turnul Palestinei", relatează Haaretz. "Există rapoarte despre fumul care iese din incintă. Nu este imediat clar ce anume vizează Israelul".

În vreme ce, în timpul escaladării luptelor din Gaza, Hamas şi Jihadul Islamic se coordonează de obicei pentru a respinge incursiunile israeliene majore, FDI şi-a concentrat până acum denunţurile asupra celei din urmă grupări - care este mai mică şi mai puţin influentă decât Hamas, dar despre care mulţi spun că este mai radicală.

FDI numeşte noua operaţiune "Operaţiunea Zori de zi" - dar deocamdată nu este clar cât timp va dura, ceea ce va depinde probabil de cât de mult vor escalada lucrurile. La orele după-amiezii, Israelul a anunţat că loviturile sale au doborât cel puţin un comandant important al Jihadului Islamic.

"IDF a lovit vineri ţinte din nordul Fâşiei Gaza, ucigând un important agent al Jihadului Islamic, spunând că a început Operaţiunea Breaking Dawn împotriva Jihadului Islamic palestinian.

Mai multe ţinte din nordul Fâşiei Gaza au fost lovite, fiind raportate victime, iar locuitorilor zonelor din jurul Gaza li s-a cerut să rămână aproape de adăposturi în cazul în care vor exista tiruri de rachete", relatează The Jerusalem Post.

De obicei, loviturile israeliene majore asupra Gaza sunt anunţate după un anumit nivel de tiruri de rachete dinspre Fâşie, dar în acest scenariu se pare că Israelul lansează preventiv o operaţiune semnificativă, sperând să oprească tirurile de rachete înainte de a începe.

Comunităţile israeliene din sudul ţării au fost plasate în stare de alertă pe fondul riscului de lansare de rachete dinspre Gaza.

"Forţele de apărare israeliene au avertizat locuitorii de până la 80 km de Fâşia Gaza, inclusiv Tel Aviv, că există un risc de tiruri de rachete", a precizat Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe