Israelul limitează relaţiile cu 10 state ce au condamnat coloniile din teritoriile revendicate de palestinieni

Israelul a anunţat marţi că reduce relaţiile cu 10 ţări care au condamnat coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est printr-o rezoluţie adoptată săptămâna trecută la Consiliul de Securitate al ONU.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Emmanuel Nahshon, purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, a declarat că Israelul limitează “contactele sale de lucru cu 10 ambasade relevante de aici, precum şi călătoriile oficialilor israelieni în acele ţări ... până când se va decide altceva”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat o vizită a premierului ucrainean Volodimir Groisman planificată pentru marţi şi miercuri, a susţinut agenţia de ştiri Interfax-Ukraine.

Pe lângă Ucraina, au mai aprobat rezoluţia care condamnă colonizarea israeliană din teritoriile ocupate Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Japonia, Angola, Egipt, Uruguay şi Spania.

Rezoluţia susţine că, de fapt, coloniile construite de evrei pe teritoriile revendicate de palestinieni reprezintă o “încălcare flagrantă” a legii internaţionale. Este prima rezoluţie ONU din 1979 care condamnă Israelul pentru politica sa privind coloniile. Duminică, premierul Netanyahu a declarat că nu are nicio îndoială că administraţia preşedintelui american Barack Obama este în spatele rezoluţiei, că a coordonat conceperea ei şi că s-a asigurat că va fi adoptată.

Guvernul lui Netanyahu a convocat ambasdorii care au votat în favoarea rezoluţiei şi pe ambasadorul american în Israel, Dan Shapiro, pentru a discuta chestiunea.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a cerut Statelor Unite să se opună prin veto rezoluţiei, a postat luni un mesaj pe Twitter în care a spus că ONU a devenit doar un “club unde oamenii se adună, discută şi să se simt bine”.

Rezoluţia nu vorbeşte de sancţiuni la adresa Israelului, dar ar putea duce la deschiderea unui caz la Curtea Penală Internaţională.

“Sperăm ca după rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a construirii de colonii vom putea să aducem Israelul în faţa CPI şi să lansăm acolo proceduri penale”, a declarat Rami Saleh, director al Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat luni în cadrul unei întâlniri a partidului său, Fatah, că rezoluţia “pavează drumul” pentru conferinţa internaţională de pace programată pentru 15 ianuarie în Franţa.

Netanyahu a anunţat doreşte negocieri directe cu palestinienii pentru un plan de pace, însă cererea israeliană este considerată o încercare de sabotare a procesului, deoarece în ultimii ani negocierile dintre cele două părţi s-au dovedit un eşec total. Mahmoud Abbas, reprezentând Autoritatea Palestiniană, a declarat că nu participă la discuţii directe decât dacă procesul de construire a coloniilor este blocat.

Palestinienii revendică Cisiordania şi Ierusalimul de Est ca parte a viitorului lor stat, dar pe acele teritorii se află locuri sacre ale evreilor, musulmanilor şi creştinilor.

“În 2016 s-au construit aproape 1.600 de locuinţe pentru colonişti în Ierusalim şi Cisiordania”, a declarat Saleh. “Acest număr este de patru ori mai mare decât locuinţele ilegale construite în 2014”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe