Israelul loveşte ţinte militare ale Hamas în Gaza

Cel puţin doi membri ai grupului islamist Hamas au fost ucişi în lovituri aeriene care au vizat instalaţii militare în Fâşia Gaza. Forţele de apărare israeliene au declarat că au răspuns la un foc de rachete dinspre Gaza, în timpul “zilei furiei”.
Avion de luptă israelian. (Jack Guez/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2017

Lovituri aeriene israeliene au ucis sâmbătă cel puţin două persoane după ce au vizat instalaţii militare în Fâşia Gaza, care aparent au legătură cu aripa armată a grupului islamist Hamas.

Grupurile militante care operează în Fâşia Gaza au lansat vineri mai multe rachete asupra Israelului, pe fondul unor proteste în masă şi a unor ciocniri violente declanşate de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Un grup islamist – Brigăzile Salahedin – şi-a asumat răspunderea pentru unul dintre atacuri. Totuşi, forţele de apărare israeliene au declarat că trag la răspundere Hamas pentru „toate actele ostile împotriva Israelului care provin din Fâşia Gaza”.

Influentul grup islamist palestinian Hamas a cerut o nouă revoltă (intifada) împotriva Israelului, începând de vineri. Luând cuvântul din Gaza, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat joi: „Ar trebui să cerem şi să acţionăm în vederea lansării unei intifada în faţa inamicului sionist. Dorim ca revolta să dureze atât timp cât să îi facă pe Trump şi ocupaţia să regrete această decizie”. Totodată, Hamas a scris pe Twitter că decizia SUA este o declaraţie de război.

„Ca răspuns la proiectilele lansate înspre Israel din Fâşia Gaza ... forţa aeriană israeliană (FAI) a vizat un complex de pregătire al Hamas şi un depozit de muniţii în Fâşia Gaza”, a susţinut FAI într-o declaraţie.

Ţintele vizate au inclus „două centre de producţie de armament, un depozit de armament şi un complex militar”, conform FAI.

Vineri, în teritoriile palestiniene ocupate şi în diverse oraşe ale lumii, mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva deciziei Casei Albe de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Cel puţin doi palestinieni au fost ucişi în timpul ciocnirilor din Fâşia Gaza.

Decizia lui Trump a trimis unde de şoc în toată regiunea şi pe scena internaţională, şi unii aliaţi ai SUA au condamnat mişcarea, susţinând că subminează procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Totuşi, SUA şi-a menţinut atitudinea insolentă prin declaraţia ambasadorului american la ONU, Nikki Haley: „SUA nu va primi lecţii din partea unor ţări care nu au nicio credibilitate când vine vorba de a trata corect israelienii şi palestinienii”.

Statutul Ierusalimului a fost o problemă cheie care a blocat precedentele negocieri pentru pace între israelieni şi palestinieni, în special cu privire la problema modalităţii divizării suveranităţii şi monitorizării locurilor sfinte.

În timp ce Israelul consideră Ierusalimul ca fiind capitala sa, o majoritate a comunităţii internaţionale respinge această poziţie, susţinând că statutul oraşului ar trebui soluţionat prin discuţiile pentru pace cu palestinienii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor