Israelul mutat la CENTCOM - măsura cimentează eforturile anti-iraniene din Orientul Mijlociu

Clădirea Pentagonului, Washington DC, 26 decembrie 2011
Clădirea Pentagonului, Washington DC, 26 decembrie 2011 (-/AFP via Getty Images)

Oficialii Pentagonului au declarat vineri că Israelul a fost mutat în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), oferind un impuls major eforturilor aliate de a contracara ameninţarea regională reprezentată de Iran.

Departamentul Apărării (DOD) a emis pe 15 ianuarie un comunicat conform căruia Israelul a fost mutat din zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA (EUCOM) - unde fusese plasat anterior în mijlocul conflictelor cu aliaţii arabi au SUA - în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM).

Măsura pregăteşte calea pentru ca Israelul, Statele Unite şi partenerii arabi să desfăşoare exerciţii comune şi să planifice mai eficient răspunsuri la ameninţările Iranului.

„Cred că mutarea Israelului la CENTCOM are sens din perspectiva politicii SUA, deoarece multe probleme israeliene sunt legate de celelalte ţări din [zona de responsabilitate] a CENTCOM”, a declarat Maj. Gen. (ret) Mike Jones, fost şef de stat major al CENTCOM, pentru Military Times.

Schimbarea a fost posibilă datorită relaxării tensiunilor dintre Israel şi vecinii săi arabi, în mare parte datorată eforturilor administraţiei Trump de a intermedia acorduri de normalizare diplomatică, cunoscute sub numele de Acordurile Abraham.

„Acordurile recente Abraham între Israel şi Emiratele Arabe Unite şi Bahrain reflectă şi vestesc o aliniere strategică în creştere între Israel şi partenerii americani cheie din Orientul Mijlociu, generată în primul rând de agravarea ameninţărilor nucleare şi regionale iraniene”, a declarat Institutul Evreiesc pentru Securitatea Americii (JINSA), un grup de reflecţie pro-Israel cu sediul la Washington, într-un comunicat.

Tensiunile dintre SUA şi Iran rămân ridicate, secretarul de stat Mike Pompeo declarând marţi că gruparea teroristă Al-Qaeda are un nou sediu acolo.

"Al-Qaeda are o nouă bază, este Republica Islamică Iran", a spus Pompeo într-un discurs la Clubul Naţional de Presă. „Drept urmare, creaţia malefică ​​a lui Bin Laden este pregătită să câştige putere şi capacităţi.”

„Ignorăm acest Iran, centrul Al Qaeda, pe propria noastră piele. Trebuie să o recunoaştem, trebuie să o confruntăm. Într-adevăr, trebuie să o învingem”, a spus el, adăugând că „această axă reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea naţiunilor şi pentru patria americană în sine”.

Într-un raport din noiembrie (pdf), JINSA a cerut mutarea Israelului la CENTCOM, argumentând că i-ar putea înlesni Pentagonului calea de a utiliza Israelul mai mult în operaţiunile regionale, în cel mai direct mod prin actualizarea stocului SUA din Israel cu muniţii ghidate de precizie şi alte arme care ar putea fi folosite de forţele SUA din regiune.

"De asemenea, ar putea permite Israelului, forţelor americane din Orientul Mijlociu şi partenerilor arabi să înceapă sau să aprofundeze cooperarea regională în domeniul apărării antirachetă, exerciţii, planificare strategică, schimb de informaţii şi alte activităţi militare critice", a declarat JINSA într-un comunicat.

Deşi nu este clar dacă noua administraţie Biden va susţine această evoluţie, Dennis Ross, fost negociator de pace al SUA, a declarat pentru The Wall Street Journal că schimbarea a fost întârziată şi este puţin probabil să ridice obiecţii.

"Nu cred că oamenii lui Biden vor avea o problemă cu asta şi cred că israelienii o vor întâmpina ca pe o reflectare a noilor realităţi din regiune", a declarat Ross.