Israelul reîncepe bombardamentele după atacurile cu rachete ale Hamas

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Israelul a relansat, vineri, atacurile aeriene asupra Fâşiei ca răspuns la rachetele palestiniene lansate după expirarea armistiţiului de trei zile negociat cu ajutorul Egiptului, a relatat Reuters.

În timp ce sirenele avertizau începutul atacurilor asupra oraşelor din sudul Israelului, armata anunţa că Hamas a lansat cel puţin 18 rachete din Gaza iar sistemul anti-rachetă, Iron Dome, a interceptat două. Militanţii din Gaza au anunţat că au lansat 10 rachete.

Bilanţul victimelor primelor violenţe de vineri include un băieţel de zece ani, care a fost ucis în timpul unui bombardament aerian în apropiere de o moschee din Gaza. În Israel, poliţia a raportat că două persoane au fost rănite de atacurile militanţilor.

După o explozie imensă în oraşul Gaza, aparent provocată de atacurile aeriene, purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat că Israelul a răspuns atacurilor cu rachetă lansând atacuri aeriene asupra „poziţiilor teroriste” din Fâşia Gaza.

„Vom continua să lovim Hamas, infrastructura sa, agenţii săi, şi să restabilim siguranţa Statului Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt, Peter Lerner.

Oficialii guvernului israelian au anunţat că Israelul nu va negocia cu palestinienii o reînnoire a armistiţiului din Gaza atâta timp cât militanţii vor continua să lanseze rachete.

Numărul imens de victime din rândul civililor şi distrugerea provocată de campania militară a Israelului în zonele dens populate ale Fâşiei Gaza au amplificat tensiunile internaţionale, în ultima lună, dar eforturile de a extinde armistiţiul în cadrul negocierilor de pace de la Cairo au eşuat.

Anterior, Israelul a anunţat că era pregătit să extindă negocierile desfăşurate alături de delegaţiile palestiniene şi egiptene.

Hamas a anunţat că grupările palestiniene nu au convenit să extindă armistiţiul, dar vor continua negocierile din Cairo.

Oficialii Jihadului Islamic au adăugat: „Discuţiile din Cairo nu s-au terminat şi noi vom continua eforturile de a opri agresiunea şi de a îndeplini cererile oamenilor noştri”.

Palestinienii vor ca Israelul să accepte în principiu cererile care includeau ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza, eliberarea prizonierilor şi deschiderea unui port maritim.

Aripa militară a Hamasului a publicat un comunicat, joi, avertizând delegaţia palestiniană să nu accepte o extindere a armistiţiului dacă Israelul nu oferă concesii.