Israelul reîncepe bombardamentele după atacurile cu rachete ale Hamas

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Israelul a relansat, vineri, atacurile aeriene asupra Fâşiei ca răspuns la rachetele palestiniene lansate după expirarea armistiţiului de trei zile negociat cu ajutorul Egiptului, a relatat Reuters.

În timp ce sirenele avertizau începutul atacurilor asupra oraşelor din sudul Israelului, armata anunţa că Hamas a lansat cel puţin 18 rachete din Gaza iar sistemul anti-rachetă, Iron Dome, a interceptat două. Militanţii din Gaza au anunţat că au lansat 10 rachete.

Bilanţul victimelor primelor violenţe de vineri include un băieţel de zece ani, care a fost ucis în timpul unui bombardament aerian în apropiere de o moschee din Gaza. În Israel, poliţia a raportat că două persoane au fost rănite de atacurile militanţilor.

După o explozie imensă în oraşul Gaza, aparent provocată de atacurile aeriene, purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat că Israelul a răspuns atacurilor cu rachetă lansând atacuri aeriene asupra „poziţiilor teroriste” din Fâşia Gaza.

„Vom continua să lovim Hamas, infrastructura sa, agenţii săi, şi să restabilim siguranţa Statului Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt, Peter Lerner.

Oficialii guvernului israelian au anunţat că Israelul nu va negocia cu palestinienii o reînnoire a armistiţiului din Gaza atâta timp cât militanţii vor continua să lanseze rachete.

Numărul imens de victime din rândul civililor şi distrugerea provocată de campania militară a Israelului în zonele dens populate ale Fâşiei Gaza au amplificat tensiunile internaţionale, în ultima lună, dar eforturile de a extinde armistiţiul în cadrul negocierilor de pace de la Cairo au eşuat.

Anterior, Israelul a anunţat că era pregătit să extindă negocierile desfăşurate alături de delegaţiile palestiniene şi egiptene.

Hamas a anunţat că grupările palestiniene nu au convenit să extindă armistiţiul, dar vor continua negocierile din Cairo.

Oficialii Jihadului Islamic au adăugat: „Discuţiile din Cairo nu s-au terminat şi noi vom continua eforturile de a opri agresiunea şi de a îndeplini cererile oamenilor noştri”.

Palestinienii vor ca Israelul să accepte în principiu cererile care includeau ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza, eliberarea prizonierilor şi deschiderea unui port maritim.

Aripa militară a Hamasului a publicat un comunicat, joi, avertizând delegaţia palestiniană să nu accepte o extindere a armistiţiului dacă Israelul nu oferă concesii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe