Israelul "tulburat" de neînţelegerile pe care le are cu Rusia – oficial

Un oficial senior israelian susţine că Tel Aviv-ul ar trebui să fie îngrijorat de neînţelegerile tot mai profunde cu Moscova datorită rolului Rusiei în conflictul din Siria.
Avi Dichter, preşedinte al comitetului israelian pentru afaceri externe şi probleme militare.
Avi Dichter, preşedinte al comitetului israelian pentru afaceri externe şi probleme militare. (Captură Foto)

Avi Dichter, preşedinte al Comitetului Israelian pentru Afaceri Externe şi Probleme Militare şi fost şef al agenţiei de informaţii Shin Bet, susţine că interesele Rusiei în regiune nu coincid în niciun fel cu cele ale Israelului.

“Distanţa din noi şi ei este mare şi tulburătoare”, a declarat el pentru agenţia de ştiri Reuters după ce s-a întors dintr-o vizită la Moscova, unde a participat la întâlniri de nivel înalt săptămâna trecută.

Dichter a declarat că viziunile Rusiei asupra Iranului, asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi asupra grupului libanez Hezbollah sunt în contrast puternic cu cele ale Israelului, adăugând că acest lucru reprezintă o sursă tot mai mare pentru un potenţial conflict.

Rusia nu priveşte Iranul şi aliaţii săi “conform nivelului ameninţării pe care îl prezintă sau pe care îl transmit înspre Israel”, a susţinut el.

Ruşii, a adăugat el, “privesc Hezbollah într-o manieră pozitivă” şi susţin asistenţa acordată de grup guvernului sirian în războiul împotriva jihadiştilor şi a altor terorişti.

“Rusia gândeşte şi acţionează ca o superputere şi, prin urmare, ignoră deseori interesele israeliene atunci când acestea nu coincid cu interesele ruseşti”, a mai susţinut Dichter.

Se crede că Israelul a acordat asistenţă militanţilor care luptă pentru răsturnarea de la putere a preşedintelui sirian Assad. În plus, temerile regimului israelian s-au amplificat în condiţiile în care teroriştii jihadişti Takfiri au suferit pierderi majore în ultimele câteva luni.

Principala grijă a Tel Aviv-ului este aceea de putea ţine la distanţă organizaţia Hezbollah, cu care a purtat un război în 2006. În ultimii doi ani, avioanele şi artileria israeliană au desfăşurat mai multe lovituri împotriva unor presupuse convoaie cu armament în sudul Siriei, despre care Israelul a declarat că erau destinate grupului libanez Hezbollah.

Libertatea de mişcarea a israelienilor în zonă este acum mult mai limitată de prezenţa avioanelor de luptă ruseşti şi a unei baterii avansate antiaeriene pe care Moscova le-a amplasat în Siria.

Pe măsură ce Rusia devine tot mai adânc implicată în conflictul sirian, Tel Aviv-ul a urmărit să menţină deschise liniile de comunicare cu Moscova pentru a evita o confruntare accidentală. Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a vizitat pe preşedintele rus Vladimir Putin de trei ori în acest an, aparent într-un efort de a-l încerca o colaborare cu Rusia.

Dar Dichter a denunţat faptul că Rusia consideră că Assad ar trebui să rămână la putere, că Iranul este o forţă stabilizatoare şi că acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi puterile mondiale este în mare parte pozitiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe