Italia îşi consolidează dependenţa energetică de ruşi: South Stream proiect prioritar

Premierul rus Vladimir Putin şi directorul general al Gazprom, Aleksei Miller discută despre construcţia tronsonului submarin al gazoductului South Stream, 30 dec 2011.
Premierul rus Vladimir Putin şi directorul general al Gazprom, Aleksei Miller discută despre construcţia tronsonului submarin al gazoductului South Stream, 30 dec 2011. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Ministrul Adjunct pentru Dezvoltare Economică al Italiei, Claudio de Vincenti a confirmat marţi statutul prioritar al gazoductului South Stream. Cu ocazia unei conferinţe pe tema securităţii energetice, oficialul italian a declarat că ţara sa a încercat să acţioneze ca mediator pentru a soluţiona disputele cu privire la proiect şi conformitatea acestuia cu reglementările - "Third Energy Package" adoptate de UE în 2009 cu privire la piaţa europeană de electricitate şi gaze, în schimbul unor concesii în beneficiul Rusiei, informează Novinite.

Italia participă la proiectul South Stream prin grupul ENI, ce deţine 20% din acţiunile viitorului gazoduct al cărui principal acţionar este Gazprom. Din proiect mai fac parte Wintershall Holding din Germania (ţară ce obţine profituri de miliarde de euro din relaţiile economice cu Federaţia Rusă) din şi EDF din Franţa.

Reamintim că pe fundalul tensiunilor create de agresiunea Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei, Parlamentul European a adoptat la mijlocul lunii aprilie o rezoluţie prin care se opune conductei de gaze South Stream, recomandând o sursă de gaze alternativă pentru Uniunea Europeană, decizie ce intră "oarecum" în contradicţie cu declaraţiile făcute o săptămână mai târziu la Bucureşti de Comisarul pentru Energie, Günther Oettinger:

"Gazprom şi Rusia sunt parteneri ai Uniunii Europene, iar acest parteneriat trebuie să continue" a declarat pe 25 aprilie Oettinger, la Summitul 29 + 1 pentru Energie, ţinut al Bucureşti.

Cu sau fără legătură cu declaraţiile lui Oettinger, în urmă cu două săptămâni, directorul Gazprom a anunţat că lucrările de construcţie a gazoductului South Stream se realizează în strictă conformitate cu graficul de execuţie, construcţia de bază pe teritoriile Bulgariei (ţară ce şi-a modificat legislaţia astfel încât să scoată porţiunea sa de gazoduct de sub jurisdicţia UE) şi Serbiei, urmând să înceapă din vară.

"Numai South Stream este capabil astăzi să ofere Europei garanţii reale suplimentare privind securitatea energetică”, afirmă directorul gigantului rus, Aleksei Miller.

În consecinţă, South Stream ar urma sa livreze gaze naturale ruseşti, începând cu 2015, către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Conform "Third Energy Package" pachetul de reglementări la care se referea oficialul italian, acordurile între Rusia şi ţările UE implicate în proiectul South Stream cu privire la construirea gazoductului, încalcă legislaţia europeană, în sensul în care nu permit şi altor furnizori interesaţi, diferiţi de Gazprom, să aibă acces la conducta ce ar urma sa aducă gazele ruseşti până în centrul şi sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei. Gazprom va fi atât producător, cât şi distribuitor de gaz în cadrul proiectului, ceea ce contravine cu regulile anti-monopol ale UE ce impun separarea celor două activităţi. Menţionăm că CE a reclamat aceste probleme în septembrie 2013, înainte de momentul Vilnius când tensiunile din Ucraina literalmente au explodat.