Italia obligă pe toată lumea să îşi facă vaccinul şi să folosească paşapoartele de vaccinare

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Guvernul italian a aprobat joi cele mai stricte reguli COVID-19 din lume, făcând obligatorie vaccinarea tuturor angajaţilor din sectorul privat şi public şi cerându-le să prezinte dovada vaccinării, a unui test negativ sau a recuperării recente după o infecţie, au spus oficialii.

Regulile vor intra în vigoare pe 15 octombrie, iar persoanele care nu se conformează vor fi penalizate cu o suspendare fără plată.

Totuşi noua măsură prevede că angajaţii nu pot fi daţi afară.

Consiliul de Miniştri al ţării, în cadrul unei şedinţe de joi seară, a votat pentru aprobarea regulilor, conform ministrului Sănătăţii, Roberto Speranza, după ce guvernul a aprobat proiectul, a transmis publicaţia Il Gazettino.

„Vom extinde, de asemenea, reţeaua de farmacii active” care sunt „capabile să facă teste rapide de antigen în ţara noastră”, a spus Speranza, adăugând că decretul guvernului va spori probabil ratele de vaccinare în Italia.

Persoanele care merg la serviciu şi nu pot prezenta un aşa-numit „permis verde” - de fapt un paşaport de imunitate - vor fi amendate cu sume între 600 şi 1.500 de euro, conform prevederilor.

Prevederile stipulează, de asemenea, că angajaţii din sectorul privat care nu au paşaport de imunitate nu vor primi salariu începând cu 15 octombrie, când intră în vigoare regula.

În timp ce unele state din Uniunea Europeană au ordonat lucrătorilor din domeniul sănătăţii să primească vaccinuri, niciunul nu a făcut paşapoartele de vaccinare obligatorii pentru toţi angajaţii, astfel încât Italia va fi prima care a făcut acest lucru în cadrul blocului european.

Alte ţări, cum ar fi Franţa, au impus obligativitatea paşapoartelor de imunitate în restaurante, săli de sport, în anumite mijloace de călătorie şi în alte locuri.

În week-end-ul trecut, au izbucnit proteste în Italia cu privire la măsura impunerii paşapoartelor de imunitate, mai multe publicaţii menţionând că au avut loc demonstraţii în 120 de oraşe.

În martie, guvernul italian a ordonat lucrătorilor din domeniul sănătăţii să se vaccineze sub ameninţarea suspendării.

Începând de joi, 728 de medici au fost suspendaţi, a declarat federaţia medicilor. Nu a fost clar imediat câte asistente sau îngrijitori au refuzat să se conformeze.

O măsură similară în Franţa a intrat în vigoare miercuri. Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a declarat joi că aproximativ 3.000 de lucrători din domeniul sănătăţii au fost suspendaţi.

În SUA, Joe Biden a anunţat, săptămâna trecută, că va îndruma guvernul federal să penalizeze angajaţii şi întreprinderile din sectorul privat, forţând lucrătorii fie să se supună testelor săptămânale de COVID-19, fie să facă vaccinul.

Anunţul a atras critici majore din partea guvernatorilor republicani şi a procurorilor generali, care au ameninţat că vor iniţia procese împotriva administraţiei americane care şi-ar fi depăşit mandatul.

Procurorul general al statului Arizona, Mark Brnovich, a devenit primul oficial de stat care a dat în judecată administraţia Biden, la începutul acestei săptămâni, susţinând că guvernul încalcă Constituţia prin obligarea cetăţenilor americani să se vaccineze.

În SUA, imigranţii intraţi ilegal nu sunt obligaţi nici măcar să-şi facă testul anti-COVID.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură