Italia: Partidul Democrat cere negocieri pentru o coaliţie cu Cinque Stelle. Salvini pe tuşă

Preşedintele italian Sergio Mattarella
Preşedintele italian Sergio Mattarella (Sean Gallup/Getty Images)

Principalul partid de opoziţie din Italia a declarat, miercuri, că este gata să poarte discuţii cu mişcarea anti-sistem Cinque Stelle pentru formarea unui guvern, în urma prăbuşirii coaliţiei anterioare.

Nicola Zingaretti, şeful Partidului Democrat de centru-stânga (PD), a declarat că doreşte să exploreze posibilitatea de a coabita la guvernare cu Cinque Stelle pentru ultimii trei ani ai legislaturii. În cazul în care negocierile viitoarei coaliţii eşuează, preşedintele italian va trebui să ceară alegeri anticipate.

Fostul premier italian Giuseppe Conte a condus o coaliţie de compromis între Cinque Stelle-de stânga şi Liga Nordului - de dreapta. Însă cea din urmă, condusă de ministrul de Interne, Matteo Salvini, a decis să rupă alianţa în urma rezultatelor bune obţinute în alegerile europarlamentare, sperând să se prăbuşească guvernul şi să fie organizarea alegerilor anticipate.

Planul lui Salvini a fost obstrucţionat de Partidul Democrat, un inamic tradiţional al mişcării Cinque Stelle, care, însă, a trecut peste animozităţi şi a declarat că încearcă să fie parte a unei coaliţii pentru a salva Italia de o nouă criză politică şi a-l împiedica pe Salvini să obţină o majoritate.

Zingaretti a stabilit cinci condiţii care, în opinia lui, ar trebui să fie coloana vertebrală a oricărui acord - „apartenenţa loială” la Uniunea Europeană; acordarea unui rol central parlamentului; dezvoltarea economică bazată pe sustenabilitatea mediului; o schimbare în gestionarea politicii migranţilor şi modificarea politicii economice pentru stimularea investiţiilor.

Zingaretti a adăugat că Giuseppe Conte nu se poate întoarce ca prim ministru.

Ministrul german de Finanţe a încercat să calmeze pieţele, declarând miercuri că este posibil să se formeze o nouă coaliţie în Italia şi că nu sunt semne să apară o nouă criză în zona euro, declanşată de eventuale tulburări pe scena politică italiană.

Preşedintele Sergio Mattarella se va întâlni, pe rând, cu toate partidele din parlament, pentru negocieri privind crearea unei noi coaliţii.

Salvini a afirmt că îi va cere preşedintelui organizarea de alegeri în urma votului din martie 2018, care a dus la guvernarea Cinque Stelle/ Liga Nordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe