Italia speculează că Marina va fi moştenitoarea lui Berlusconi

Marina Berlusconi. (arhivă)
Marina Berlusconi. (arhivă) (Vittorio Zunino Celotto / Getty Images)

Silvio Berlusconi şi-a asigurat mica, dar entuziasta, mulţime de susţinători că nu 'renunţă' la politică, în pofida condamnării sale pentru fraudă fiscală. Dar căutarea unui nou lider de centru-dreapta a început deja, iar numele fiicei sale, Marina Berlusconi, apare constant în presă, relatează Financial Times.

Linia oficială a Partidului Poporul Libertăţii este că Berlusconi, singurul lider pe care partidul l-a avut în ultimii 20 de ani, rămâne la conducere. De altfel, preşedintele italian, Giorgio Napolitano, face lobby în momentul de faţă pentru a-i acorda miliardarului mogul media o graţiere şi există, de asemenea, şanse pentru o amnistie, deşi aceasta ar necesita un vot parlamentar.

Cu toate acestea, într-un context în care apărătorii constituţiei şi experţii juridici îşi ascut creioanele şi o comisie a Senatului se pregăteşte să discute în această săptămână înlăturarea lui Berlusconi din Parlament, pare să existe o posibilitate reală ca recenta condamnare definitivă pentru fraudă fiscală - confirmată de către Curtea Supremă de Justiţie săptămâna trecută - să conducă nu doar la un an de arest la domiciliu, ci şi la interdicţia de a candida pentru următorii şase ani.

Toate aceste aspecte alimentează o frenezie de speculaţii că fiica fostului premier, Marina Berlusconi, mamă a doi copii, care va împlini săptămâna aceasta 47 de ani, va fi 'unsă' ca moştenitoare politică şi de afaceri a tatălui său atunci când partidul acestuia se va relansa sub numele original de Forza Italia, posibil luna viitoare.

Marina, o persoană mignonă, care a evitat în mare măsură publicitatea - deşi revista Chi a publicat poze cu ea topless - a aprins imaginaţia multor femei politician din jurul tatălui ei. Considerată de revista Forbes a 33-a cea mai puternică femeie din lume în 2007, doamna Berlusconi a făcut puţine dezvăluiri în presă despre ea.

Profilul ei oficial de la Fininvest conţine doar trei paragrafe, în care se indică că a intrat în companie de la o vârstă foarte fragedă, a devenit vicepreşedinte în 1996 şi apoi a promovat în conducere la începutul lui 2005. Marina este, de asemenea, membru în consiliul de administraţie al grupului de televiziune Mediaset şi în cel al Mediobanca, o bancă italiană de investiţii.

Marina este cunoscută drept o persoană rezervată, până la fragilitate. Foarte scundă, doamna Berlusconi este văzută adesea purtând tocuri extrem de înalte şi ochelari de soare negri curbaţi. Directorii care au lucrat cu ea susţin că este inteligentă şi un negociator dur, dar plăcut. De asemenea, toţi cei care o cunosc susţin că este o persoană care preţuieşte foarte mult viaţa privată şi îşi exprimă totodată îngrijorarea despre cum Marina şi familia ei vor putea face faţă unei vieţi în lumina reflectoarelor politice.

Mandatul său la Fininvest a înregistrat rezultate mixte, parţial deoarece preţul acţiunilor la principala sa companie listată la bursă, Mediaset, este strâns legată de soarta politică a lui Berlusconi.

Acţiunile din acest an ale Mediaset şi-au dublat valoarea, impulsionate de rezultatele lui Berlusconi în alegerile din februarie. Cu toate acestea, per total aceste acţiuni au scăzut cu 60% în ultimul deceniu pe fondul veniturilor din publicitate şi al concurenţei postului prin satelit Sky Italia şi a unor giganţi ai internetului, cum ar fi Google şi Facebook.

Doamna Berlusconi, căsătorită cu un fost balerin de la La Scala, se află în vacanţă în Franţa şi nu este disponibilă pentru comentarii, a declarat luni un purtător de cuvânt, amintind de refuzurile ei repetate de a intra în politică.

Acest fapt nu i-a oprit pe comentatori să-i urmărească fiecare mişcare recentă şi, mai ales, decizia de a părăsi Milano pentru a se alătura tatălui său la Roma, joia trecută, pentru a aştepta verdictul instanţei şi apoi a lua parte, aparent prima dată, la o şedinţă criză a liderilor din partid.

Cu toate acestea, Marina a fost absentă de la mitingul organizat în faţa reşedinţei lui Berlusconi duminică seara, lumina reflectoarelor concentrându-se în schimb pe Francesca Pascale, logodnica de 28 de ani a lui Berlusconi.