Iurie Leancă a fost premiat pentru realizările din domeniul controlului tutunului

(photos.com)

Premierul Iurie Leancă a primit astăzi cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru realizările obţinute în domeniul controlului tutunului. Premiul, care reprezintă o medalie şi o diplomă de recunoştinţă i-a fost oferit de Zsuszanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al OMS, informează Moldpres.

Iurie Leancă a mulţumit pentru această distincţie, care reprezintă o încurajare şi recunoaştere a eforturilor depuse la Chişinău. Totodată, premierul a declarat că promovarea modului de viaţă sănătos este o prioritate pentru autorităţile R. Moldova. „Este important să preluăm expertiza şi bunele practici ale ţărilor din Vest în domeniul sănătăţii, iar integrarea europeană înseamnă inclusiv un mod de viaţă sănătos, apă de calitate şi condiţii mai bune de trai”, a spus şeful Executivului.

La rândul său, Zsuszanna Jakab l-a felicitat pe Iurie Leancă pentru realizările în lupta cu fumatul. „Aţi reuşit să aveţi rezultate excelente şi aţi contribuit personal la plasarea controlului tutunului foarte sus pe agenda politică”, a declarat Directorul Regional pentru Europa al OMS.

De asemenea, oficialii au convenit să continue cooperarea în domeniul ocrotirii sănătăţii.

Premierul Iurie Leancă se numără printre cei 37 de premiaţi din lume, reprezentanţi ai Executivelor, instituţiilor sau organizaţiilor care au realizat progrese în lupta cu fumatul. Din regiunea europeană doar cinci persoane au primit această distincţie.

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă distincţii personalităţilor din întreaga lume, care s-au manifestat activ în domeniul controlului tutunului. Premiul se acordă din anul 1988.

Amintim că anul trecut, la 17 decembrie, Guvernul Leancă a aprobat o decizie fără precedent pentru ţara noastră privind controlul tutunului. Proiectul interzice fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public şi introduce sancţiuni atât pentru gestionarea spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători.

La scurt timp, premierul Iurie Leancă s-a lansat într-o campanie antifumat. Şeful Executivului a apărut într-un spot video în care îndemna oamenii să renunţe la fumat, avertizându-i de pericolul tutunului asupra sănătăţii. Prim-ministrul atrăgea atenţia că Moldova a ajuns pe locul patru în Europa, cu aproape 750 de mii de dependenţi de nicotină.