Iurie Leancă: cetăţenii din Găgăuzia au nevoie de rezolvarea problemelor concrete, nu de referendum

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Tatiana Chiriac
16.01.2014

Referendumul pe care autorităţile din Găgăuzia intenţionează să-l organizeze nu are nimic în comun cu problemele reale ale cetăţenilor. Aceasta este părerea premierul Iurie Leancă, care a declarat miercuri, după şedinţa guvernului, că aflându-se marţi la Taraclia, s-a convins încă o dată că cetăţenii din Republica Moldova, de la nord până la sud, au nevoie de rezolvarea problemelor sociale, economice, şi de infrastructură, scrie ”Infotag”.

"Referendumul planificat nu are nimic în comun cu aceste probleme, el poate doar tensiona situaţia din sudul ţării. Trebuie să ne axăm pe problemele reale ale cetăţenilor. Astăzi, după şedinţa guvernului am venit cu propunerea să organizăm o şedinţă a guvernului la Comrat, pentru a discuta problemele din teritoriu", a declarat Leancă.

Şeful Cabinetului de Miniştri a menţionat că succesele remarcabile obţinute în ultimii patru ani în Găgăuzia, în diverse domenii, au fost recunoscute şi de adjunctul başcanului Valeriu Ianioglo.

"Suntem dispuşi să discutăm toate problemele într-o manieră constructivă, însă nu acceptăm acţiuni care nu sunt în competenţa autorităţilor locale şi care încalcă legea. Sper, că administraţia de la Comrat va manifesta deschidere faţă de intenţiile noastre de a discuta problemele reale din regiune", a spus premierul.

Precizăm că Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a stabilit desfăşurarea referendumului consultativ cu privire la vectorul politicii externe a Republicii Moldova pe data de 2 februarie 2014. Alegătoriilor din Găgăuzia li se va propune să răspundă la întrebarea dacă se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, la Uniunea Europeană, sau susţin colaborarea în toate direcţiile.

Concomitent, deputaţii au decis să desfăşoare şi referendumul de aprobare a Legii cu privire la statutul suspendat al Autonomiei găgăuze. Aceasta prevede că, în cazul în care Republica Moldova pierde statutul de stat independent şi suveran, Autonomia devine republică independentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor