Iurie Leancă: Rogozin trebuie să se preocupe de reglementarea conflictului transnistrean

Premierul moldovean Iurie Leancă.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

"Dmitri Rogozin ar trebui să se preocupe de crearea premiselor pentru reglementarea conflictului transnistrean în conformitate cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse şi cu mandatul pe care îl deţine din partea preşedintelui", a declarat miercuri, după şedinţa Guvernului, premierul Iurie Leancă, în replică la afirmaţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin "că asocierea Moldovei cu UE ar putea "dezgheţa" conflictul transnistrean".

Potrivit "Infotag", Leancă a declarat că "afirmaţiile şi comportamentul oficialului rus ar trebui să împărtăşească poziţia oficială a Federaţiei Ruse".

"Prin urmare, dl Rogozin nu trebuie să se ocupe cu măsurarea temperaturii - e îngheţată situaţia acolo sau ar putea să se dezgheţe. Pe noi ne preocupă cel mai mult cum să identificăm soluţii pentru problemele curente, dar şi pentru problema cea mai importantă - statutul. Contăm şi în continuare pe o poziţie constructivă a Federaţiei Ruse în această problemă", a declarat Iurie Leancă.

Vicepremierul, reprezentantul special al Preşedintelui Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, a declarat săptămâna aceasta la Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale "Egmont" din Bruxelles, că "fără consultarea cu Transnistria, Acordul de Asociere cu UE, va duce inevitabil la o diminuare a statalităţii moldoveneşti".

"Dacă Ucraina şi Moldova vor intra în Zona de Liber Schimb cu UE, atunci aceasta va duce la blocajul economic complet al Transnistriei. Toţi trebuie să fim maximum de atenţi şi înţelepţi, pentru a nu admite creşterea tensiunii în zonele conflictelor îngheţate. Rusia în repetate rânduri a îndemnat Chişinăul să includă Transnistria în procesul de negociere cu UE. În Transnistria, în acest moment locuiesc 500 mii de oameni, dintre aceştia 200 mii sunt cetăţeni ai Rusiei şi 70 mii sunt cetăţeni ucraineni", a reamintit Rogozin.

Oficialul rus consideră că UE riscă să repete soarta URSS, luând decizii legate de politica externă prea politizate, în special, în privinţa cooperării cu ţările din spaţiul postsovietic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe