Iurie Leancă şi Dmitri Medvedev au discutat despre aspectele colaborării moldo-ruse

Dmitri Medvedev. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
21.11.2013

Subiectele cu privire la colaborarea economică între Moldova şi Rusia au fost în centrul atenţiei întrevederii de la Sankt-Petersburg, miercuri, între şefii de guvern ale celor două state, Iurie Leancă şi Dmitri Medvedev.

Potrivit Biroului comunicaţii şi relaţii cu presa al guvernului, în cadrul întrevederii au fost abordate şi alte subiecte actuale de pe agenda bilaterală. "În special, a fost examinată problema reluării exportului de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă şi perspectivele colaborării în domeniul energetic. Remarcând rolul Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ruse pentru colaborarea economică în dezvoltarea şi aprofundarea cooperării comercial-economice, şefii de guvern din cele două ţări au pledat pentru organizarea, în timpul apropiat, a şedinţei ordinare a Comisiei", se menţionează în comunicat.

Un alt subiect a vizat situaţia muncitorilor migranţi moldoveni, aflaţi temporar pe teritoriul Federaţiei Ruse. În acest context, a fost menţionată importanţa semnării cât mai curând a acordurilor interguvernamentale privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă, combaterea migraţiei ilegale şi cu privire la readmisie, menite să creeze un cadru juridic eficient pentru protejarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia.

De asemenea, Iurie Leancă şi Dmitri Medvedev au examinat evoluţiile de ultimă oră privind reglementarea conflictului transnistrean. "Părţile au reiterat importanţa continuării dialogului în formatul 5+2 şi consolidării eforturilor tuturor participanţilor pentru identificarea unei soluţii viabile, care va respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. De asemenea, a fost menţionată necesitatea detensionării situaţiei din Zona de Securitate", se spune în comunicat.

Anterior, Biroul comunicaţii şi relaţii cu presa al guvernului a comunicat despre întrevederea care a fost planificată pentru 20 noiembrie, precizează Infotag. În comunicat premierul Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că până la întrunire problema reluării exportului producţiei alcoolice pe piaţa rusă va fi soluţionată. În acelaşi timp, în comunicat nu se menţionează nimic despre o posibilă anulare a interdicţiilor pentru importul vinului moldovenesc.

Miercuri, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a discutat acest subiect cu noul şef al Rospotrebnadzorului, Ana Popova. Rezultatele întrunirii deocamdată nu sunt făcute publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor