Iurie Leancă: Washingtonul ne-a ajutat permanent să ne însuşim regulile democraţiei

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Dialogul strategic bilateral, alegerile din 30 noiembrie 2014 şi provocările regionale sînt subiectele pe care le-au abordat în această seară, într-o discuţie telefonică, Prim-ministrul Iurie Leancă şi Vicepreşedintele american, Joe Biden, transmite Moldpres cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. Premierul Iurie Leancă a ţinut să menţioneze dinamismul relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, care an de an se amplifică.

„Washingtonul ne-a ajutat permanent, prin numeroase programe oferite tinerilor şi profesioniştilor de diferit nivel şi din diferite arii de activitate, să ne însuşim regulile democraţiei şi să edificăm statul de drept. La fel, am beneficiat de sprijinul SUA în soluţionarea problemelor economice, sociale şi de infrastructură din Moldova, inclusiv proiecte naţionale de amploare, precum cele de reparaţie a drumurilor sau de asigurare cu echipament modern a instituţiilor de stat”, a spus şeful Executivului de la Chişinău.

În context, Iurie Leancă l-a informat pe Joe Biden că mâine va fi inaugurat drumul Sărăteni-Soroca, având o lungime de 93 de kilometri şi care a fost reconstruit în cadrul Programului Compact, realizat graţie contribuţiei poporului american, în valoare de 262 de milioane de dolari, dintre care 100 de milioane au fost alocate pentru reabilitarea acestui drum.

Referitor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Iurie Leancă s-a arătat încrezător că Moldova va opta, în continuare, pentru vectorul european de dezvoltare, singurul care şi-a demonstrat eficacitatea în asigurarea statului de drept şi a prosperităţii ţărilor care l-au adoptat.

Totodată, şeful Cabinetului de Miniştri i-a mulţumit lui Joe Biden pentru sprijinul pe care SUA îl oferă în demersul nostru de integrare europeană, prin susţinerea reformelor-cheie de modernizare a ţării.

Vicepreşedintele american a încurajat autorităţile Republicii Moldova să continue eforturile în procesul de transformare a instituţiilor statului şi a societăţii, per ansamblu. De asemenea, Joe Biden şi-a exprimat speranţa că alegerile vor fi libere şi corecte, Republica Moldova afirmându-se şi pe această cale ca un stat care a îmbrăţişat valorile democraţiei.

Iurie Leancă şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată pe 3 martie anul curent, la Washington, în cadrul unei întrevederi la care a participat şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe