Iuscenko cheama Israelul sa recunosca Holodomor-ul drept genocid

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

In cuvantul rostit miercuri, 14 noiembrie, in fata Knesset-ului israelian, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a chemat Israelul sa recunoasca Holodomor-ul din anii 1932-1933 drept genocid.

"Pentru noi va fi extrem de importanta sustinerea morala si solidaritatea statului Israel in eternizarea memoriei victimelor regimului totalitar, mai ales in timpul Holodomor-ului din anii 1932-1933.

"Motivul nostru este unul general uman, a spus presedintele, iar scopul acestei initiative a Ucrainei este "intarirea luptei generale impotriva oricarei constiinte totalitare, indiferent de natura ei".

Iuscenko a subliniat ca istoriile celor doua natiuni pentru care principalul rau a fost, timp indelungat, lipsa de statalitate si asuprirea, sunt foarte inrudite.

In prezent, aceasta inrudire mai are inca o valenta, si anume atasamentul fata de democratie pe care si-au ales-o si o transpun in viata cele doua popoare. Seful statului ucrainean a declarat, de asemenea, ca

Ucraina respinge ferm si categoric manifestarile de antisemitism, xenofobie si intoleranta fata de viata umana.

"Cu acest rau care poate otravi orice izvor curat trebuie dusa o lupta permanenta si intransigenta", a spus el. Presedintele a mentionat ca in Ucraina este sprijinita dezvoltarea culturii evreiesti.

Dupa stiri furnizate de Rador