Ivan Patzaichin, la 65 de ani, a fost sărbătorit la Teatrul Naţional din Bucureşti

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin (Epoch Times România)

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, a fost sărbătorit luni seară la Teatrul Naţional din Bucureşti pentru împlinirea pe 26 noiembrie a vârstei de 65 de ani.

La eveniment au fost prezenţi de la sportivi până la politicieni şi artişti: Gabi Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipa, preşedintele CS Dinamo, campionii olimpici Toma Simionov şi Petre Capusta — parteneri de dublu ai lui Ivan Patzaichin, Wichmann Tamas din Ungaria, — "rival şi prieten", Leon Rotman, Agafia Constantin-Buhaev (medaliată la Los Angeles 1984), Maria Nichiforov, Vasile Dâba, Laura Badea, fosta înotătoare Carmen Bunaciu, artiştii Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Aureliu Temişan, actorii Marin Moraru şi Gabriel Fătu, Octavian Ursulescu, comentatorul sportiv Dumitru Graur, dar şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu, care a îndeplinit vreme de aproximativ zece ani funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe.

Sărbătorirea a fost demarată încă din foaierul sălii Studio a TNB, unde Patzaichin a fost întâmpinat de grupul folcloric de ruşi lipoveni Juraveli, din Jurilovca, care i-a cântat "La mulţi ani!", precum şi multe cântece tradiţionale.

La început a fost prezentat un film despre Ivan Patzaichin, de la perioada copilăriei până la marile sale victorii obţinute în canoe, peliculă realizată de studiul de film Sahia.

Apoi au urcat pe scenă Julie Mayaya, Paula Seling, Midnight Colors, Mircea Baniciu, Mani Gutau şi Jimmy Cserkesz de la formaţia Urma şi trupa Pasărea Rock.

Din spectacol nu a lipsit şi o prezentare de modă realizată de designerul Olah Gyarfas sub brandul Patzaichin.

Printre cei care i-au transmis mesaje video de felicitare s-au numărat Nadia Comaneci, Ion Tiriac, Ilie Năstase, halterofilul Nicu Vlad, Octavian Bellu, Horia Moculescu, Ovidiu Lipan — Ţăndărică, Ioan Gyuri Pascu, Florin Piersic.

Pe parcursul evenimentului au proiectate pe un ecran amplasat în spatele scene mai multe imagini din cursele în care Ivan Patzaichin a participat şi a câştigat medalii.

* * *

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea.

A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde realizează o carieră sportivă excepţională. În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 — 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), München 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m) şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

În 1984 se retrage din activitatea competiţională, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo.

În 1986 este promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru că din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 — Barcelona, 1996 — Atlanta, 2000 — Sydney, 2004 — Atena, 2008 — Beijing.

În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a doua medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

Este Maestru Emerit al Sportului şi Antrenor Emerit. Este preşedinte de onoare al Federaţiei Română de Sport Columbofil şi al Asociaţiei pentru cai de curse.

În 1990, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Juan Antonio Samaranch, i-a conferit ordinul Olimpic de argint, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.

Regele Mihai i-a conferit la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

Ivan Patzaichin a primit Marele Premiu Flacăra, în cadrul Galei Premiilor Flacăra, ediţia 2010, eveniment desfăşurat la 25 octombrie 2010.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport