Jackie Chan se bucură de avantaje militare chineze

Jackie Chan într-un Audi A8 cu numărul “B206xx”, despre care se ştie că aparţine Departamentului Politic al Armatei Chineze
Jackie Chan într-un Audi A8 cu numărul “B206xx”, despre care se ştie că aparţine Departamentului Politic al Armatei Chineze (Weibo.com)

În ajunul celui de-al 12-lea Congres Naţional al Poporului din China, vedeta de cinema Jackie Chan a fost prinsă într-o nouă controversă, de data aceasta implicând privilegii militare chineze.

Nativul din Hong Kong este membru nou ales al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), regimul probabil vrând să se folosească de imaginea sa publică pentru a-şi promova interesele în Hong Kong.

Pe 1 martie, o postare de pe Weibo a arătat că vehiculul lui Chan din China avea numărul de înmatriculare B206xx, numerele cu „B” fiind atribuite doar Departamentului Politic General al Armatei Populare de Eliberare. Din moment ce regimul chinez interzice cu stricteţe utilizarea privată a vehiculelor militare, unul dintre bloggeri a afirmat: "Aş vrea ca Jackie Chan să explice asta... S-a alăturat cumva Armatei Populare de Eliberare? Conduce un Audi A8 cu un număr de înmatriculare cu B".

Diverşi internauţi au susţinut această idee, făcând comentarii de genul: "Secretele de stat au fost expuse din neatenţie!" şi "El este de fapt purtătorul oficial de cuvânt!" Unii oameni au spus că acesta este un semn al corupţiei armatei chineze, din moment ce astfel de vehicule nu plătesc taxe rutiere şi taxe de parcare, printre alte privilegii.

Mass-media continentală a raportat că Chan a ajuns la sesiunea de deschidere CCPPC pe 1 martie într-un costum alb. Potrivit agentului său, aceasta este prima întâlnire a lui Chan cu membrii conferinţei, el neştiind cu exactitate care este rolul său.

Reputaţia sa de întreprinzător a fost ţinta mai multor atacuri în ultimii ani, el fiind puternic criticat pentru declaraţiile sale pro-comuniste, cum ar fi: "Există prea multă libertate în Hong Kong şi Taiwan. Este prea haotic", şi pentru sugestia sa de a restricţiona demonstraţiile publice din Hong Kong, afirmând "că ar trebui reglementate aspectele pentru care se pot sau nu organiza demonstraţii".

În mod similar, remarcile lui Chan către mass-media chineză din iulie 2012 au atras şi mai multe critici: "Cred că China a ajuns acum în cel mai bun moment al istoriei noastre de 5.000 de ani. Pentru prima dată într-o sută de ani, Jocurile Olimpice au fost în sfârşit organizate în China. Toate evenimentele majore au loc acum în China".

Chan a fost inclus în 2012 într-un sondaj chinez de pe Internet numit "Topul 10 al ticăloşilor", în care Bo Xilai ocupă locul întâi.

În luna decembrie au existat numeroase rapoarte despre un scandal de spălare de bani: o societate de caritate a transferat bani către Fundaţia Caritabilă Jackie Chan. Fundaţia a negat orice ilegalitate.

Traducere de Jenny Li.