Jaful pădurilor: Ministerul Mediului confirmă descoperirile Recorder. Cere desfiinţarea Ocolului Silvic Muntenia

(Facebook / Jandarmeria-Montana-Valea-Prahovei)

Ministerului Mediului solicită retragerea autorizaţiei de funcţionare a Ocolului Silvic Muntenia, acuzat de încălcarea celor mai elementare reguli silvice şi “destructurarea” pădurilor aflate în administrarea sa, relatează Recorder.ro.

Solicitarea vine după ce instituţia a finalizat controlul promis în urma unei investigaţii publicate în iulie de Recorder, “Genocidul stejarilor seculari”, material care a vizat activitatea Ocolul Silvic Muntenia, un ocol privat care gestionează o mare parte din pădurile de câmpie din jumătatea de sud a ţării.

Potrivit sursei citate, anchetatorii au descoperit nereguli atât de grave încât, în concluziile raportului, solicită ca informaţiile descoperite să fie trimise către unitatea de parchet cu cel mai înalt grad din România: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totuşi, ancheta ministerului, deşi una complexă, lasă necercetate o serie de piste esenţiale deschise de investigaţia Recorder.

În ceea ce priveşte investigaţia “Genocidul stejarilor seculari”, după mai multe luni de documentare, jurnaliştii de la Recorder au reuşit să prezinte dovezi incontestabile despre cum acest ocol a doborât sistematic stejari seculari şi alte categorii de arbori valoroşi folosind documente de “igiena pădurii”, o pretinsă operaţiune de curăţare a codrului de arbori uscaţi.

La o zi după publicarea investigaţiei, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat demararea unor controale severe în pădurile administrate de Ocolul Silvic Muntenia. După trei săptămâni de muncă pe teren, anchetatorii au emis un raport de control care confirmă neregulile descoperite de Recorder.

Conform unor surse din cadrul anchetei, s-au descoperit peste 63.000 de metri cubi de lemn tăiaţi în ultimii patru ani sub pretextul lucrărilor de igienă. Un sfert din totalul tăierilor de lemn de la Ocolul Silvic Muntenia au fost încadrate la “tăieri de igienă”, un procent şocant, având în vedere că la ocoalele de stat ale Romsilva procentul este, în medie, de zece ori mai mic. “Arborii puşi în valoare nu corespund naturii lucrării de igienă, ci sunt arbori sănătoşi uşor vandabili”, se arată în raport.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură