James Mattis şi omologul său german subliniază importanţa NATO

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a discutat cu omologul său german Ursula von der Leyen despre probleme de apărare. Mattis a subliniat angajamentul SUA faţă de NATO.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Noul secretar american al Apărării James Mattis a discutat joi prin telefon cu ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, pentru a face schimb de opinii în legătură cu măsurile de securitate şi apărare, conform unei declaraţii publicate de Pentagon.

Mattis i-a comunicat ministrului german că SUA este dedicată alianţei militare NATO şi relaţiilor americano-germane. În plus, noul secretar american al Apărării i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru rolul conducător al Germaniei în activităţile NATO din zona Baltică şi Afganistan.

Mattis şi von der Leyen au promis că vor menţine contactul în lunile următoare şi că aşteaptă să se întâlnească la Conferinţa pentru Securitate din München, care va avea loc în luna februarie, conform declaraţiei Pentagonului.

În plus, Mattis a avut o convorbire telefonică separată cu ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, în care a discutat despre importanţa NATO.

Aceste apeluri telefonice au loc în contextul temerilor reînnoite în legătură cu agresivitatea militară rusească şi după ce preşedintele american Donald Trump a criticat alianţa NATO ca fiind învechită.

Trump a criticat, de asemenea, şi unele state membre NATO care nu îşi suportă în mod corect partea lor din costurile de apărare ale alianţei.