Jamie Oliver demonstrează că hamburgerii de la McDonald's nu sunt corespunzători consumului uman

Fast-food McDonald's
Fast-food McDonald's (Scott Olson / Getty Images)

Se pare că celebrul bucătar Jamie Oliver a câştigat mult disputata lui bătălie cu unul dintre cele mai mari lanţuri de fast-food din lume - McDonald's. După ce Oliver a arătat cum se fac hamburgerii de la McDonald's, franciza a anunţat în cele din urmă că va schimba reţeta.

Oliver a explicat în mod repetat publicului, pe parcursul mai multor ani, în cadrul unor documentare, emisiuni de televiziune şi interviuri - că părţile grase de carne de vită sunt "spălate" în hidroxid de amoniu şi utilizate în umplutura de burger. Înainte de acest proces, potrivit afirmaţiilor prezentatorului, mâncarea este considerată improprie consumului uman.

"Practic, luăm un produs care ar putea fi vândut ieftin pentru câini şi după acest proces [de "spălare" în hidroxid de amoniu - n.trad], îl dăm fiinţelor umane", a declarat acesta.

În afară de calitatea scăzută a cărnii, hidroxidul de amoniu este nociv pentru sănătatea umană.

"De ce i-ar da orice om cu bun simţ carne umplută cu amoniac copiilor săi?", se întreabă Oliver.

Într-una din demonstraţiile sale pline de culoare, Oliver demonstrează copiilor modul în care sunt făcute nuggets-urile. După ce selectează cele mai bune părţi din carnea de pui, rămăşiţele (grăsime, piele şi organele interne) sunt prelucrate pentru aceste alimente prăjite.

În Statele Unite, Burger King şi Taco Bell au abandonat deja utilizarea amoniacului în produsele lor. Industria alimentară utilizează hidroxidul de amoniu ca agent anti-microbian în carne, ceea ce a permis companiei McDonald's să folosească o carne de altfel "necomestibilă".

Pe site-ul oficial al McDonald's, compania susţine că au un preţ al cărnii atât de ieftin, pentru că, în timp ce serveşte mulţi oameni în fiecare zi, este capabilă să cumpere de la furnizori la un preţ foarte mic şi astfel poate oferi produse de calitate.

Compania a negat că decizia sa de a schimba reţeta este legată de campania lui Jamie Oliver. Pe site-ul său oficial, McDonald's a recunoscut că a abandonat umplutura de carne de vită de la chiftelele de burger.