Japonia a aprobat legea care îi permite împăratului Akihito să abdice

Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta)
Naruhito (stânga) şi Akihito (dreapta) (archyworldys.com/japan)

Actul normativ vine la zece luni după ce monarhul în vârstă de 83 de ani şi-a exprimat dorinţa de a părăsi tronul, datorită vârstei sale înaintate, în favoarea fiul său Naruhito.

Camera superioară a Parlamentului din Japonia a aprobat vineri, 9 iunie a.c., propunerea legislativă care permite împăratului Akihito să-i cedeze tronul fiului său, prinţul moştenitor Naruhito, şi aceasta va fi prima abdicare în Japonia în 200 de ani.

Monarhul în vârstă de 83 de ani şi-a exprimat dorinţa de a părăsi tronul, datorită vârstei sale înaintate şi a sănătăţii sale fragile, o ipoteză pe care legea care reglementează Casa Imperială japoneză nu o prevede astăzi. Acum, guvernul trebuie să stabilească o dată pentru abdicare, care va avea loc în următorii trei ani de la adoptarea legislaţiei care se aplică numai împăratului Akihito.

Chiar dacă nu s-a decis încă data, Executivul presupune luna decembrie 2018, atunci când împăratul va împlini 85 de ani şi va finaliza trei decenii ca şef de stat, sau ianuarie 2019, care coincide cu ritmul natural al anului, pentru a limita impactul efectelor administrative ale schimbării de eră care va avea loc în Japonia.

Legislativul a aprobat astăzi, de asemenea, o rezoluţie non-obligatorie care cere guvernului să deschidă dezbaterea privind permanenţa femeilor în cadrul Casei Imperiale după căsătorie şi posibilitatea de a stabili ramuri colaterale feminine ale familiei pentru a stopa declinul membrilor săi.

Din 1947 legea care reglementează Casa Imperială japoneză nu permite ascensiunea femeilor la Tronul Crizantemelor. Acestea îşi pierd, de asemenea, statutul lor regal atunci când se căsătoresc cu persoane de rând, fiind practic singura opţiune viabilă pentru ele deoarece singurul bărbat din familie este prinţul Hisahito, în vârstă de 10 ani.

Anunţul, făcut în luna mai a.c., prin care nepoata mai mare a împăratului Akihito, prinţesa Mako, s-a logodit cu un coleg de colegiu a avut mare impact social în Japonia şi a reînviat dezbaterea privind reforma legii Casei Imperiale pentru a încerca să asigure succesiunea în cazul în care lipsesc naşteri de sex masculin în cadrul familiei.

Când prinţesa se va căsători, familia va rămâne doar cu 18 membri, dintre care doar cinci sunt bărbaţi: împăratul Akihito (83 ani), fratele lui prinţul Hitachi (81 ani), prinţul moştenitor Naruhito (57 ani), prinţul Akishino (51 ani) şi prinţul Hisahito (10 ani), singurul nepot de sex masculin al împăratului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe