Japonia anulează sute de zboruri şi trenuri înaintea sosirii super-taifunului Hagibis

Sunt aşteptate ploi torenţiale, rafale de vânt de până la 252 de kilometri pe oră şi valuri de peste 10 metri înălţime...
Taifunul Hagibis în Japonia
Taifunul Hagibis în Japonia (accuweather.com)

Sosirea iminentă a puternicului taifun Hagibis în Japonia a provocat anularea a sute de zboruri interne programate pentru sâmbătă, precum şi conexiuni feroviare de mare viteză şi alte linii locale şi regionale.

Taifunul, considerat unul dintre cele mai puternice din acest sezon din Pacific, se va apropia de jumătatea sud-vestică a arhipelagului japonez în cursul zilei de vineri şi se va deplasa spre centrul şi nord-estul ţării în timpul weekend-ului, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA).

Hagibis a fost clasificat de către JMA drept „foarte puternic”, de categoria a doua, iar pe măsură ce trece prin teritoriul japonez, sunt aşteptate ploi torenţiale, rafale de vânt de până la 252 de kilometri pe oră şi valuri de peste 10 metri înălţime în unele zone ale coastei, potrivit prognozelor Agenţiei.

Guvernul japonez a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a lua măsurile preventive necesare şi a recomandat cetăţenilor din centrul, sudul şi vestul ţării să evite deplasarea şi să rămână în siguranţă în acest weekend.

Cele două companii aeriene japoneze principale,Japan Airlines (JAL) şi All Nippon Airways (ANA), au anulat toate zborurile interne - aproximativ 370 - care au fost planificate de la sau către cele două aeroporturi din Tokyo (Haneda şi Narita) şi unele conexiuni aeriene între Osaka (vest) şi Chubu (centru), relatează agenţia EFE.

Nici trenurile de mare viteză Shinkansen nu vor circula în regiunea centrală între Tokyo şi Nagoya, a anunţat, vineri, compania operativă JR Central, iar alţi operatori au în vedere întreruperea sau suspendarea totală a conexiunilor regionale şi locale în jumătatea de sud-vest a ţării.

Risc ridicat

Ploile cauzate de taifun vor atinge un volum de 800 de milimetri acumulat între sâmbătă şi duminică în regiunea centrală Tokai şi 600 de milimetri în cea din Kanto, care include zona metropolitană din Tokyo, conform prognozelor JMA.

Autorităţile au avertizat cu privire la riscul de inundaţii, alunecări de teren şi accidente rezultate din detaşarea sau deplasarea obiectelor din cauza vântului.

Sosirea taifunului Hagibis a provocat, de asemenea, anularea a două meciuri din grupe a Cupei Mondiale de rugby din Japonia, programată pentru sâmbătă şi ar putea afecta şi celebrarea Marelui Premiu al Japoniei de Formula 1 planificată pentru duminică în Suzuka (centrul ţării).

De asemenea, având în vedere afluxul tot mai mare de turişti străini în Japonia, Guvernul a abilitat linii telefonice şi o aplicaţie mobilă în mai multe limbi pentru a furniza informaţii actualizate despre evoluţia taifunului, impactul acestuia asupra mijloacelor de transport şi recomandări de siguranţă.

Mai multe informaţii: Flight, train cancellations begin as Japan braces for strike from ferocious Typhoon Hagibis

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură