Japonia aprobă cel mai mare buget pentru apărare

Cabinetul premierului nipon Shinzo Abe a aprobat cel mai mare buget pentru apărare în condiţiile amplificării tensiunilor cu Beijingul. De asemenea, bugetul total anual este mai mare decât bugetele anterioare şi urmăreşte să controleze datoria externă a ţării şi să stimuleze creşterea.
Premierul japonez Shinzo Abe.
Premierul japonez Shinzo Abe. (Captură Foto)

Cabinetul nipon a aprobat joi un buget record de 97,6 trilioane de yeni japonezi (732 miliarde de euro) pentru anul fiscal 2016.

În buget este prevăzută şi o creştere a bugetului pentru apărare, acesta fiind cel mai mare buget înregistrat vreodată în ţară în sectorul apărării, cu o creştere prevăzută de 5,05 trilioane de yeni (38 miliarde de euro).

Este cel de-al patrulea an consecutiv de creştere a cheltuielilor pentru Japonia sub premierul Abe, care a susţinut că doreşte să dezvolte capabilităţile de apărare pentru ca ţara să se poată proteja mai bine în mijlocul unei dispute teritoriale tot mai intense cu Beijingul legate de mai multe insule din Marea Chinei de Est.

Noul buget a fost aprobat, de asemenea, după aprobarea în luna septembrie a unei noi legi în domeniul securităţii pe baza căreia soldaţii niponi ar putea lupta în străinătate pentru prima dată după 70 de ani.

Controversata expansiune a puterilor de apărare a declanşat proteste din partea pacifiştilor, care au cerut conducerii din Tokyo să nu implice Japonia în conflictele globale.

Planul pentru buget include, de asemenea, cumpărarea de diverse echipamente militare hi-tech, inclusiv un distrugător şi echipamente pentru dezvoltarea de sonare şi construirea de submarine.

Japonia şi-a revizuit cooperarea cu SUA şi a cumpărat recent o dronă de supraveghere şi avioane de luptă F-35.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe