Japonia îl sfidează pe Trump şi aprobă acordul TPP

Camera inferioară a Parlamentului nipon a adoptat controversatul acord de comerţ liber TPP (Parteneriatul Trans-Pacific), o mişcare văzută în mare parte ca un gest fără substrat deoarece noul preşedinte ales al SUA respinge acordul.
Manifestanţi japonezi protestează împotriva acordului TPP.
Manifestanţi japonezi protestează împotriva acordului TPP. (Captură Foto)

Parlamentarii japonezi au adoptat joi acordul TPP care, pe lângă Japonia şi SUA, include alte 10 ţări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

Zona de comerţ liber va cuprinde aproximativ 40% din puterea economică globală şi a fost promovat de preşedintele american Barack Obama. Cu acest acord, Obama a intenţionat să stabilească agenda comercială globală în faţa influenţei economice chineze tot mai mari.

Premierul nipon Shinzo Abe a tratat TPP ca un element cheie al platformei sale economice pentru a revitaliza sectorul naţional al exporturilor. Dar experţii susţin că acordul este sortit eşecului după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Marcel Thieliant de la Capital Economics a declarat că speranţele Japoniei legate TPP s-au năruit, în ciuda ratificării acordului de către Parlamentul din Tokyo.

Prin acordul TPP, Japonia şi alţi participanţi asiatici doresc să creeze o contragreutate la politicile expansioniste ale Chinei în regiunea Pacificului, în condiţiile în care Beijingul urmăreşte să îşi lărgească sfera sa de influenţă economică şi politică în zonă.

În luna septembrie, Barack Obama a avertizat că Beijingul, care nu este membru TPP, depune mari eforturi pentru a-şi crea propriul regim comercial în Asia. “Vă promit că, de fapt, China nu va crea un set de reglementări ce vor fi în avantajul companiilor şi afacerilor americane. Dacă nu ne aflăm acolo şi nu ne asigurăm că este stabilit un comerţ corect pe piaţa asiatică, atunci vom fi eliminaţi”, a declarat el.

Dar Donald Trump a precizat că, deşi este în favoarea comerţului liber, acordurile existente, precum NAFTA (Acordul Nord-American pentru Comerţ Liber) între SUA, Canada şi Mexic, nu au fost negociate corect şi nu servesc intereselor SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe