JO 2020. Flacăra olimpică a ajuns în Japonia

Flacăra olimpică a ajuns vineri în Japonia la bordul unui avion, care a aterizat la baza aeriană Matsushima, regiune aleasă în mod special pentru a simboliza reconstrucţia zonelor devastate de uriaşul tsunami din 11 martie 2011, respectiv accidentul nuclear de la Fukushima.
Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia.
Flacăra olimpică a sosit vineri în Japonia. (Getty Images)

Flacăra olimpică a ajuns vineri în Japonia, la baza aeriană Matsushima, din nord-estul ţării.

La ceremonia festivă prevăzută cu această ocazie, care a fost una fără spectatori din cauza pandemiei de coronavirus, au fost prezenţi doar Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de organizare a JO 2020, Yasuhiro Yamashita, preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Seiko Hashimoto, ministrul Jocurilor Olimpice, judoka Tadahiro Nomura şi luptătoarea Saori Yoshida, ambii cu câte trei medalii olimpice de aur în palmares.

Cei doi campioni olimpici au aprins împreună flacăra într-un imens vas metalic de aur roz, simbolizând floarea de cireş, pe care japonezii o aşteaptă cu nerăbdare în fiecare primăvară.

Ştafeta flăcării olimpice pe teritoriul Japoniei va debuta pe 26 martie, la centrul de fotbal J-Village din prefectura Fukushima, traseul flăcării urmând să includă toate regiunile Japoniei. Însă festivităţile programate cu această ocazie vor fi reduse semnificativ.

Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie - 9 august) a fost aprinsă în data de 12 martie, în antica Olympia din Grecia, în cadrul unei ceremonii restrânse, din cauza virusului COVID. A fost pentru prima oară de la JO din 1984, desfăşurate la Los Angeles (SUA), când această ceremonie tradiţională s-a derulat fără spectatori, a căror prezenţă a fost interzisă şi la repetiţia generală.