JO de la Soci: Cinci persoane înarmate arestate la est de Soci

Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia.
Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia. (Michael Heiman / Getty Images)

Cinci persoane care se presupune că sunt membri ai unei organizaţii teroriste au fost arestaţi de către autorităţile ruse în nordul Caucazului, la est de Soci, staţiune unde vor avea loc Jocurile Olimpice de iarnă, după ce SUA a avertizat că există riscul unor atacuri teroriste în zonă.

Cele cinci persoane care deţineau grenade, muniţie şi material exploziv artizanal au fost arestaţi în oraşul Nalcik, la aproximativ 300 de kilometri est de staţiunea Soci, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice de iarnă, a relatat sâmbătă BBC.

În zona staţiunii Soci, autorităţile au detaşat 30.000 de poliţişti şi forţe de ordine ale Ministerului de Interne, numărul total al forţelor de securitate ajungând astfel la 37.000.

În timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice, vor avea permise să circule în Soci numai vehiculele înregistrate oficial în oraş, acreditate sau cele aparţinând serviciilor esenţiale. Vizitatorii vor fi obligaţi să se înregistreze la autorităţile locale sau vor risca să fie expulzaţi în maxim trei zile. Aceştia vor avea permise codificate speciale, în plus faţă de biletele pentru evenimente.

Ruşii au instalat, de asemenea, mai multe baterii de sisteme anti-aeriene, iar comandantul forţelor aeriene regionale a ordonat escadrilelor de avioane să fie pregătite de respingerea unui atac de la înălţime. În acelaşi timp, navigaţia din Marea Neagră, a fost şi ea limitată.

Totodată, agenţiile de securitate ale Rusiei se vor ocupa de supravegherea comunicaţiilor telefonice şi pe internet, iar teritoriul va fi urmărit prin satelit, precum şi supravegheat de drone.

Moscova a intensificat măsurile de securitate în regiune după ce au fost comise două atentate în luna decembrie în oraşul Volgograd, care s-au soldat cu 34 de morţi. Atentatele nu au fost revendicate, însă anchetatorii ruşi cred că autorii lor sunt separatiştii ceceni conduşi de Doku Umarov, care deja a ameninţat că vor fi vizate Jocurile Olimpice de iarnă.

Departamentul de stat american a emis vineri o avertizare pentru cetăţenii americani ce intenţionează să meargă la Jocurile Olimpice de la Soci în perioada 7-23 februarie, potrivit căruia există riscul unor atacuri teroriste, chiar dacă nu sunt vizaţi în mod special cetăţenii americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe