Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci apropie Moscova şi Beijingul

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (7-23 februarie) reprezintă pentru Beijing ocazia de a se apropia şi mai mult de Moscova, estima vineri presa chineză cu satisfacţie, acuzând Occidentul că ''politizează'' acest eveniment prin ''criticile'' sale împotriva Rusiei, relatează AFP.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a fost întâmpinat în mod călduros de către omologul său rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte de participarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Este prima dată în istorie când un şef de stat chinez asistă la un mare eveniment sportiv în străinătate.

''În timp ce majoritatea liderilor planetei, îndeosebi cei din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, nu se deplasează la Soci într-un climat de critici, prezenţa la Jocurile Olimpice a lui Xi Jinping pune în valoare şi mai mult legăturile ruso-chineze'', a afirmat vineri într-un editorial cotidianul Global Times.

''Jocurile de la Soci au fost politizate de opinia publică occidentală, şi Rusia se confruntă cu acelaşi scenariu cu care s-a confruntat China în 2008'', a adăugat ziarul, referindu-se la Jocurile Olimpice de Vară de la Beijing, care au fost precedate de apeluri la boicot pentru a denunţa încălcările dreptului omului de către regimul comunist.

''Chiar dacă Rusia a acceptat în general sistemul politic occidental, cu multipartitism şi democraţie electorală, Occidentul o critică de mult timp, ceea ce este efectiv îngrozitor'', a estimat Global Times.

În ultimele zile, presa oficială chineză a consacrat un spaţiu important vizitei lui Xi Jinping la Soci, insistând asupra întăririi relaţiilor dintre China şi Rusia, ţări unite de interese strategice comune deseori împotriva ţărilor occidentale.

Anul trecut Xi Jinping a ales Moscova pentru prima sa deplasare în străinătate ca şef de stat, şi Rusia este din nou cea care primeşte vizita preşedintelui chinez în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe