Joe Biden a anunţat că va trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina

Tanc american M1A2 Abrams
Tanc american M1A2 Abrams (military.com)

După îndelungi aşteptări din partea Ucrainei, preşedintele Biden a anunţat, miercuri, că intenţionează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams armatei lui Zelenski, transmite CNN.

Biden a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această măsură deoarece va consolida capacitatea Ucrainei de "a-şi apăra teritoriul şi de a-şi atinge obiectivele strategice".

"Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. Sunt, de asemenea, extrem de complexe de operat şi întreţinut, aşa că oferim Ucrainei şi piesele şi echipamentele necesare pentru a susţine eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă. Vom începe să instruim trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susţinere, logistică şi întreţinere cât mai curând posibil", a afirmat Biden în declaraţiile de presă făcute la Casa Albă.

Înalt oficiali ai administraţiei prezidenţiale americane au declarat că pentru livrarea în Ucraina a tancurilor Abrams vor fi necesare luni de zile, şi va fi nevoie de o pregătire amplă a trupelor ucrainene cu privire la modul de operare şi întreţinere a acestora.

"Livrarea acestor tancuri pe teren va dura ceva timp. Timp pe care îl vom vedea şi pe care îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiţi să integreze tancurile Abrams în apărarea lor", a adăugat Biden.

Încă de săptămâna trecută, înalt oficiali americani au citat aceste obstacole ca fiind bariere în calea furnizării vehiculelor către Ucraina. Cu toate acestea, după o perioadă intensă de diplomaţie cu Germania, care a precizat că va trimite tancurile sale Leopard 2 Ucrainei doar dacă Statele Unite vor oferi Abrams, Biden a dat acordul pentru trimiterea vehiculelor. Cele 31 de Abrams vor forma un batalion complet de tancuri ucrainene.

"Aceasta este o nouă capacitate extraordinară pe care Ucraina o va primi pentru a-şi spori apărarea pe termen lung", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei, precizând că tancurile vor fi achiziţionate prin finanţarea Iniţiativei de asistenţă pentru securitatea Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe