Joe Biden propune pe tăcute acordarea de noi prerogative agenţiei OMS, inclusiv de a declara stare de urgenţă asupra ţărilor fără voia acestora

Măsura ar ciunti din suveranitatea statelor membre.
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU
Logo-ul OMS, agenţia de Sănătate a ONU

Administraţia Biden solicită schimbarea reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a acorda directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, autoritatea de a declara urgenţă de sănătate publică pentru orice naţiune, pe baza oricăror dovezi, chiar şi fără voia guvernului respectiv.

Amendamentele propuse de SUA au fost transmise OMS în ianuarie, pentru a fi examinate săptămâna viitoare, la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii a ONU de la Geneva.

Pe de altă parte, ele nu au fost discutate în societatea americană, lucru care a stârnit numeroase suspiciuni.

Citiți și Fostul premier britanic Gordon Brown cere formarea unui Guvern Mondial pentru a lupta contra virusului Wuhan

Într-o scrisoare din 26 ianuarie către o reuniune majoră a consiliului executiv al OMS, Loyce Pace, secretar adjunct pentru afaceri globale al Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane (HHS) al SUA, a descris „importanţa echităţii şi a accesului echitabil la contramăsurile medicale şi impactul negativ al dezinformării legate de pandemie".

Citiți și Bill Gates propune un pact mondial de supraveghere a pericolelor viitoarelor pandemii sub egida OMS

„Statele Unite au efectuat un proces incluziv şi transparent pentru a dezvolta această decizie, deoarece suntem conştienţi că actualizarea şi modernizarea Regulamentului Sanitar Internaţional este esenţială pentru a ne asigura că lumea este mai bine pregătită şi poate răspunde la următoarea pandemie.”

Printre amendamentele propuse din SUA, una elimină o cerinţă existentă în Secţiunea 9, conform căreia OMS este obligată „să se consulte şi să caute să verifice” cu oficialii unei ţări suspectate că are o criză de sănătate, înainte de a face orice declaraţie publică. Acelaşi amendament prevede că „OMS poate lua în considerare rapoartele din alte surse decât notificările sau consultările” din partea naţiunii cu problema suspectată.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

O modificare propusă la Secţiunea 5 ar îndruma OMS să stabilească „criterii de avertizare timpurie pentru evaluarea şi actualizarea progresivă a riscului naţional, regional sau global prezentat de un eveniment cu cauze sau surse necunoscute”.

Citiți și OMS schimbă placa, susţine că virusul ar fi putut avea originea în laboratorul din Wuhan

O propunere de modificare a Secţiunii 10 impune ca OMS, în cazul în care naţiunea suspectată de existenţa unei epidemii nu cooperează în 48 de ore, „dacă este justificat de amploarea riscului pentru sănătatea publică, să transmită imediat informaţiile disponibile”.

Nicăieri amendamentele sau documentele însoţitoare nu explică cum sau de ce oficialii americani de sănătate publică cred că problema echităţii în asistenţa medicală ar fi rezolvată prin acordarea conducerii OMS a dreptului de a declara o urgenţă de sănătate publică pe baza informaţiilor furnizate de o altă sursă decât naţiunea afectată.

O căutare pe site-ul web al Biroului de presă al Casei Albe a găsit o singură referinţă voalată la amendamentele OMS. Această referinţă se află într-o fişă informativă din 2 februarie, emisă de Casa Albă, în care se menţionează că SUA „va continua să promoveze securitatea sănătăţii şi pregătirea pentru pandemie în străinătate, inclusiv prin consolidarea OMS, colaborând cu partenerii în vederea unor amendamente specifice Regulamentului Sanitar Internaţional”.

Citiți și 24 de lideri cer mai mult globalism pentru combaterea "pandemiilor viitoare"

Modificarea propusă în Secţiunea 5 din regulamentele OMS, pare să fie, de asemenea, paralelă cu referinţa administraţiei Biden dintr-o fişă informativă privind bugetul federal propus pentru 2023, care a fost emisă în aprilie.

Această referinţă obligă administraţia Biden să sprijine „inovaţiile globale în detectarea ameninţărilor printr-o reţea conectată la nivel global de sisteme de supraveghere a sănătăţii publice, care optimizează prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii, pe măsură ce consolidăm iniţiativele de supraveghere pentru a furniza datele necesare înainte, în timpul şi după o pandemie”.

„Bugetul include 2,47 miliarde USD în finanţare obligatorie pentru CDC pentru a include îmbunătăţiri ale programelor interne de supraveghere, extinderea supravegherii apelor uzate domestice şi globale şi investiţii în abordări globale de supraveghere genomică, precum şi platforme globale de supraveghere a bolilor respiratorii”, susţine fişa informativă.

Citiți și Secretarul de Stat american acuză şeful OMS că a fost ”cumpărat” de China

Platformele de supraveghere a bolilor respiratorii includ camere video şi dispozitive de înregistrare care alertează autorităţile atunci când membrii publicului sunt văzuţi tuşind sau acţionând într-un mod în care ar putea indica prezenţa unei boli infecţioase sau ar putea ajuta la răspândirea uneia deja prezente în cadrul unei populaţii. Un astfel de echipament este utilizat pe scară largă în China.

Amendamentele propuse de Biden reprezintă efortul cel mai recent al actualei administraţii de a reintegra SUA în OMS, după ce predecesorul său, preşedintele Donald Trump, a redus finanţarea SUA către organizaţia internaţională de sănătate şi apoi a anunţat retragerea SUA din cadrul agenţiei.

La începutul pandemiei, OMS a susţinut, în ciuda unor dovezi transmise de oficiali taiwanezi, că virusul Wuhan nu se transmite de la om la om şi a cerut guvernelor să nu blocheze intrarea turiştilor chinezi pe teritoriile naţionale.

Citiți și Anchetă: Partidul Comunist Chinez nu a raportat niciodată focarul de virus la OMS

Ambele recomandări au ajutat la răspândirea pandemiei. Regimul comunist chinez a impus o blocadă drastică în Wuhan, interzicând călătoriile interne, dar nu a suspendat zborurile internaţionale, astfel că numeroşi chinezi au zburat în Europa şi SUA, ajutând la transmiterea bolii acolo.

Una dintre primele acţiuni ale lui Biden în calitate de preşedinte a fost anularea notificării de retragere din OMS a lui Trump şi restabilirea finanţării SUA, care reprezintă jumătate din bugetul organizaţiei. Nemulţumirea lui Trump faţă de OMS a provenit din ceea ce el a considerat a fi susţinerea excesivă demonstrată de organizaţia internaţională de sănătate pentru acţiunile regimului comunist chinez în ceea ce priveşte originea virusului Wuhan, care provoacă COVID-19.

Citiți și Bill Gates apără China: "A făcut o mulţime de lucruri corect" / Critică SUA pentru răspunsul la pandemia virusului Wuhan

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a evitat să răspundă la cererea Epoch Times de clarificare în ceea ce priveşte amendamentele şi raţiunea administraţiei pentru aceste propuneri. Un purtător de cuvânt al HHS nu a răspuns nici la cererea de comentarii a The Epoch Times.

Criticii amendamentelor, cum ar fi Dr. Peter Breggin, sunt foarte vehemenţi şi susţin că modificările propuse sunt dăunătoare.

„Amendamentele ar acorda OMS dreptul de a face paşi importanţi pentru a colabora cu alte naţiuni şi organizaţii din întreaga lume pentru a face faţă presupusei crize de sănătate a oricărei naţiuni, chiar şi împotriva dorinţelor declarate de respectiva naţiune”, a spus Breggin într-o postare din 4 mai.

„Puterea de a declara urgenţe de sănătate este un potenţial instrument de intimidare şi dominare a naţiunilor. Poate fi folosit pentru a justifica ostracizarea şi acţiunile economice sau financiare împotriva naţiunii vizate de către alte naţiuni aliniate cu OMS sau care doresc să dăuneze şi să controleze naţiunea acuzată”, a scris Breggin.

Peter Breggin este un psihiatru instruit la Harvard, fost oficial al Serviciului de Sănătate Publică din SUA şi fost consultant al Institutului Naţional pentru Sănătate Mintală (NIMH).

Travis Weber, vicepreşedinte pentru politici şi afaceri guvernamentale la Family Research Council din Washington, DC, a declarat pentru Epoch Times că „poporul american trebuie să-şi exprime îngrijorarea faţă de Casa Albă, mai ales pentru că preşedintele nostru ne reprezintă pe scena mondială — avem nevoie de o explicaţie despre ceea ce face aici şi de ce.”

Weber a spus că oficialii administraţiei Biden „nu au vorbit cu adevărat despre acest lucru, aşa că reporterii ar trebui să îi întrebe la o conferinţă de presă, pentru a afla ce propune şi să îi ceară explicaţii. Oamenii îşi pot exprima îngrijorarea cu privire la acest lucru către Casa Albă şi totodată membrilor Congresului şi este necesar ca membrii Congresului să provoace administraţia să se explice. Prima parte este: „Ce se întâmplă, ce propui şi de ce”.

Mat Staver, fondatorul şi preşedintele firmei de avocatură de interes public Liberty Counsel din Florida, a declarat pentru Epoch Times că, dacă SUA ar decide să nu coopereze cu OMS într-o posibilă urgenţă de sănătate şi „spuneţi că l-aţi readus pe Trump în funcţie, care vrea să scoată SUA de acolo, sau aveţi pe altcineva care nu vrea să aibă de-a face cu OMS, ar putea să o aducă în faţa Curţii Internaţionale de la Haga pentru amenzi sau altă formă de restricţie. OMS ar putea să se coordoneze cu celelalte naţiuni membre ale sale pentru a lua măsuri în ceea ce priveşte aprovizionarea, schimbul de date sau alte documente pentru comerţ şi cine ştie care ar fi consecinţele acestui lucru”.

Liberty Counsel a mai subliniat, într-o declaraţie din 12 mai, că un raport al ONU a susţinut în mai 2021 că pandemia ar fi fost evitată dacă organizaţia internaţională de sănătate ar fi avut o autoritate mai mare.

Raportul a recomandat, de asemenea, ca agenţiei OMS să i se acorde „un regim de stimulare adaptabil, [inclusiv] posibilitatea de a aplica sancţiuni economice, mustrări publice, sau tăierea beneficiilor” în cazul naţiunilor care nu cooperează cu ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură