John Bolton: Armata UE va fi un “pumnal îndreptat spre inima NATO”

Un fost ambasador american la ONU a declarat că planurile UE de a crea o armată europeană permanentă vor reprezenta, dacă sunt implementate, un pericol pentru alianţa NATO.
Fostul ambasadorul american la ONU, John Bolton.
Fostul ambasadorul american la ONU, John Bolton. (Captură Foto)

În timpul unei apariţii la emisiunea Breitbart News Daily, fostul ambasadorul american la ONU, John Bolton, a declarat miercuri că proiectul pentru o armată UE permanentă reprezintă o ameninţare directă pentru alianţa NATO.

“Pe parcursul ultimilor 20 de ani, aţi văzut această idee ieşind la iveală din nou şi nou. Am caracterizat ideea unei adevărate capabilităţi militare a UE – şi nu mă refer la lumea de vis în care trăiesc deseori şi despre care discută ei, ci mă refer dacă se ajunge în punctul în care se realizează ceva concret – ca fiind un pumnal îndreptat spre inima NATO”, a susţinut Bolton.

“Dacă UE susţine: ‘De fapt, ne putem apăra pe cont propriu’, atunci vă spun că există mulţi americani care vor spune: ‘În regulă şi, apropo, data viitoare când o societate militară autoritară vă va ameninţa, să ne spuneţi cum vă veţi descurca’”, a explicat el.

Bolton a inclus declaraţia referitoare la crearea unei armate UE într-un articol recent intitulat “Noua Ordine Mondială este şansa noastră de a ţine pasul cu o lume rapid schimbătoare”. El a susţinut că una dintre diferenţele esenţiale dintre UE şi NATO este aceea că alianţa militară vestică nu interferează cu suveranitatea naţiunilor sale membre precum o face Uniunea Europeană.

Bolton a sugerat că o armată UE ar putea fi văzută ca o provocare din partea “Estului”, în special Rusia, care se plânge deja că NATO este prea agresivă.

“Cred că, de fapt, pe măsură ce UE discută despre acest lucru, veţi ajunge de fapt să obţineţi ceea ce este mai rău din ambele lumi. Aveţi multă retorică în privinţa capabilităţilor dar, dedesubt, totul este gol. Este o cochilie goală. Puteţi sfârşi prin a-i provoca pe alţii, poate Rusia, iar atunci când vor afla că [armata] este slabă, vă veţi găsi într-un punct şi mai periculos”, a susţinut Bolton.

“Când combinaţi acea situaţie cu efectul otrăvitor pe care acest plan îl va avea asupra NATO ... [acest lucru] face parte din iluzia existentă în UE că pacea a fost menţinută în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, de când a fost formată UE, şi de către UE – ca şi cum ei nu înţeleg (...) că pacea în Europa a fost menţinută de NATO şi rezistenţa sa în faţa Uniunii Sovietice”, a mai adăugat fostul ambasador.

“Dacă vreţi să vă bazaţi pe UE, cu toate eficienţa birocraţiei din Bruxelles, atunci 'Dumnezeu să vă ajute', doar atât pot să vă spun”, a avertizat Bolton.