Joseph Daul, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală: Vom relua finanţările care au fost oprite către Moldova

Joseph Daul şi Maia Sandu în vizită la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală
Joseph Daul şi Maia Sandu în vizită la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (gov.md)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care se află în aceste zile la Chişinău, au vizitat vineri 6 septembrie, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), proiect sprijinit de Uniunea Europeană cu un buget de circa 4,4 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă, banii au fost utilizaţi pentru reconstrucţia sediului şi dotarea cu echipamente moderne de instruire medicală.

În acest context, preşedintele PPE a felicitat autorităţile statului Republica Moldova pentru realizarea acestui proiect de succes şi a precizat că cea mai mare preocupare a instituţiilor europene este ca banii pe care îi oferă altor ţări să servească cu adevărat cetăţenilor.

„Sănătatea şi educaţia sunt anume domeniile în care trebuie să investim. Şi, după aceasta, trebuie să ne preocupăm şi de domeniul justiţiei şi să asigurăm o justiţie echitabilă pentru toţi cetăţenii. Din acest motiv, noi vom relua finanţările care au fost oprite către Moldova, vor fi finanţări orientate spre proiecte. Veniţi cu idei de proiecte şi noi le vom finanţa”, a declarat oficialul european.

În acest sens, Maia Sandu a specificat că „vedem un proiect care este sustenabil în timp, cu rezultate concrete. Este un Centru inovaţional pentru regiune în general, nu doar pentru Republica Moldova şi mulţumim instituţiilor europene pentru asemenea proiecte. Noi, cei de la Guvern, împreună cu Doamna Ministru al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale avem idei de proiecte noi, ne dorim să construim două spitale noi: unul în nord şi altul în sudul Republicii Moldova. Ne putem inspira din această experienţă şi o să contăm în continuare pe sprijinul UE”.

CUSIM este o subdiviziune a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi reprezintă unul dintre cele mai performante centre de simulare din regiunea est-europeană, datorită unei game largi de compartimente medicale, pentru care se oferă instruiri profesionale. Astfel, Centrul contribuie la creşterea standardelor medicale în ţara noastră şi a siguranţei pacienţilor.

CUSIM şi-a început activitatea din anul 2013, iar până în prezent, peste 40 de mii de studenţi, medici rezidenţi, dar şi angajaţi din alte domenii, inclusiv din ţările vecine, au fost instruiţi în cadrul Centrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe