Judecătoarele care i-au condamnat pe Oprescu, Nelu Iordache şi Lucian Duţă, în colimatorul Inspecţiei Judiciare

Conferinţă Internaţională de Turism, 3 iulie 2013, Palatul  Parlamentului. În imagine, Sorin Oprescu, Maria Grapini, şi Taleb Rafai
Conferinţă Internaţională de Turism, 3 iulie 2013, Palatul Parlamentului. În imagine, Sorin Oprescu, Maria Grapini, şi Taleb Rafai (Epoch Times România)

Două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti sunt cercetate disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă”. Cei doi magistraţi, Panioglu Daniela şi Guluţanu Adina, mai sunt acuzaţi şi că ar fi folosit „unele expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.

„La data de 1 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamnele PANIOGLU DANIELA şi GULUŢANU ADINA, judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

Inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi nu au respectat dispoziţiile de drept material şi procesual incidente într-o cauză având ca obiect luarea măsurii arestării preventive, dispunând privarea de libertate a unui inculpat cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale.

Din situaţia de fapt a rezultat că instanţa a dispus privarea de libertate cu ignorarea dispoziţiilor legale care guvernează această materie, fiind încălcate grav drepturile şi libertăţile inculpatului, în absenţa administrării oricăror probe, fără a evalua în vreun fel existenţa vreunui indiciu temeinic care să justifice măsura, cu nerespectarea principiului publicităţii şedinţei de judecată, în condiţiile în care instanţa încheiase dezbaterile pe fondul cauzei şi amânase succesiv pronunţarea”, a transmis, Inspecţia Judiciară, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit G4Media, cele două judecătoare sunt cercetate disciplinar în două dosare distincte, a doua speţă vizând motivarea sentinţei prin care a fost condamnat Lucian Duţă, fostul şef al CNAS. Numele celor două este legat şi de procesele prin care au fost condamnaţi Sorin Oprescu şi Nelu Iordache.

„La data de 4 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamnele PANIOGLU DANIELA şi GULUŢANU ADINA, judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat, abatere disciplinară prevăzută de art.99 li. s) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, precum şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din acelaşi act normativ.

Inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au inserat cu bună ştiinţă în cuprinsul hotărârii, cu depăşirea limitelor legale, aprecieri proprii, străine cauzei penale cu care erau învestiţi, atât asupra conduitei profesionale, cât şi asupra unor presupuse activităţi infracţionale ale unor procurori”, mai susţin cei de la Inspecţia Judiciară.

De precizat că cele două judecătoare l-au condamnat definitiv, în 25 iulie, pe fostul şef al Casei de Sănătate, Lucian Duţă, la 6 ani de închisoare cu executare pentru că a luat mită 6,3 milioane de euro, conform DNA, pentru implementarea cardului de sănătate.