Judecătorii şi procurorii din R. Moldova, care vor să devină avocaţi, vor susţine obligatoriu examenul de calificare

Justiţie
Justiţie (cna.md)

Judecătorii şi procurorii din Republica Moldova, care au o vechime în muncă de cel puţin zece ani şi vor să devină avocaţi, ar putea fi scutiţi doar de efectuarea stagiului, nu şi de examenul pentru admitere în profesie.

Totodată, aceştia vor trebui să facă cel puţin 20 de cursuri în materie de deontologie. În şedinţa de miercuri, Comisia Juridică, Numiri şi Imunităţi a avizat raportul pentru aprobarea în prima lectură a unui proiect de lege care prevede acest lucru.

În document sunt propuse modificări la Legea cu privire la avocatură, prin care să fie schimbată procedura de admitere în avocatură a procurorilor şi judecătorilor.

Autorii proiectului susţin că, prin modificările propuse, se urmăreşte consolidarea instituţiei avocaturii, pentru crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care să garanteze independenţa şi calitatea profesională înaltă a avocaţilor în exercitarea profesiei.

În nota informativă, autorii proiectului mai notează că modificările la Legea cu privire la avocatură sunt necesare, având în vedere că, în viitorul apropiat, urmează a fi propus spre examinare şi adoptare un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor şi judecătorilor. În acest sens, este imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu, care să găzduiască persoanele care au fost implicate în acte de corupţie, au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe