Juncker: Germania, Austria şi Olanda împiedică reformarea zonei euro

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Epoch Times România)

Olanda, Austria şi Germania împiedică o integrare mai profundă a zonei euro, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu cu publicaţia germană Handelsblatt.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut cu insistenţă aplicarea unor reforme cuprinzătoare în zona euro, însă s-a izbit de rezistenţa unor ţări europene nordice care nu doresc să se lege şi mai mult de economiile mai slabe din sudul zonei euro, potrivit Reuters.

“Nu există niciun progres în ceea ce priveşte aprofundarea uniunii monetare, pentru că Olanda, Austria şi, deseori, Germania se opun când vine vorba de solidaritate în acţiune şi responsabilitate comună”, a afirmat Juncker.

“Totuşi, încă am speranţe. Germania nu este pregătită pentru acest lucru, însă mulţi politicieni germani doresc să facă progres în această zonă”, a adăugat el în interviul publicat joi pe Internet.

Întrebat dacă aşa numitele euro-obligaţiuni ar putea fi aşteptate la un moment dat, Juncker a răspuns: “Da, dar într-o altă formă şi cu un alt nume”.

Juncker a refuzat să discute despre discuţiile eşuate privind fuziunea Deutsche Bank cu Commerzbank, precizând doar “Nimeni nu poate susţine că totul este roz în sectorul financiar german”.

Juncker, al cărui mandat ca preşedinte al Comisiei Europene expiră în acest an, a afirmat că “nu pledează pentru sau împotriva lui” Jens Weidmann, şeful Băncii Centrale Naţionale a Germaniei, pentru a-l succeda pe Mario Draghi în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

“Nu m-ar deranja deloc dacă un german ar deveni preşedintele BCE sau al Comisiei Europene. Cu siguranţă, nu împărtăşesc punctul de vederea ce este răspândit în anumite zone din sudul Europei, şi anume că un german nu poate fi preşedinte al BCE”, a precizat Juncker.

Discutând despre relaţiile comerciale cu SUA, Juncker a afirmat că UE nu a dorit să ajungă la un acord cuprinzător de-a lungul Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), care a eşuat să se materializeze după trei ani de discuţii.

“Nu, nu va exista un TTIP II. Dar vom cădea de acord asupra unor puncte cheie”, a susţinut el, adăugând că plănuieşte să discute despre comerţ cu preşedintele american Donald Trump în marja unui summit G20 care va avea loc la sfârşitul lunii în Japonia.

Juncker a mai subliniat faptul că UE nu doreşte să includă produsele agricole într-un acord, adăugând: “Americanii tot încearcă, dar noi am rămas pe poziţia noastră. Dacă guvernul francez susţine altfel, atunci greşeşte”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe