Juncker, la Summitul celor Trei Mări: Când se vorbeşte despre statul de drept, sunt mereu strănuturi în sală

Este absolut necesară respectarea statului de drept pentru ca investiţiile să aibă vreun sens, a atras atenţia, la Summitul celor Trei Mări, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Investiţiile nu au sens dacă lipseşte respectul faţă de statul de drept, a transmis marţi, la summitul "Iniţiativa celor Trei Mări", preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând ironic că, atunci când vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală.

"Ceea ce faceţi aici este complet pe linia a ceea ce încearcă să facă Uniunea Europeană. Europa trebuie să respire cu doi plămâni, unul de est şi altul de vest. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va rămâne fără suflare şi am senzaţia că Uniunea noastră începe să rămână fără suflare. Aşadar trebuie să punem mai mult decât oricând accent pe virtuţile cooperării, în sensul de a folosi o limbă comună pentru est şi pentru vest. Sprijinim această iniţiativă şi vă încurajăm să deschideţi noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului şi, de asemenea, între nord şi sud, pentru că numai astfel vom putea îndeplini şi pune în aplicare un proiect drag tuturor europenilor, indiferent unde trăiesc, în est, vest, nord sau sud. Conectivitatea europeană este de o importanţă capitală. Sprijinim toate lucrurile, toate iniţiativele adoptate aici şi toate ideile", a declarat Junker, citat de Agerpres.

Şeful Comisiei Europene a subliniat că UE alocă bani pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru a putea călători "mai iute şi mai uşor", pentru alimentarea cu energie şi gaze naturale, dar şi pentru alte proiecte de investiţii.

"Încurajăm proiectele. De exemplu, între Polonia şi Lituania, avem un proiect finanţat printr-un mecanism special. Acest proiect considerăm că ulterior poate fi folosit ca model de legături între ţări ale UE. Avem 150 miliarde euro investiţii între cele două mări, între Marea Adriatică şi Marea Neagră. Trebuie să profităm. Doamna comisar Corina Creţu răspunde de această chestiune. Avem o gamă largă de proiecte. De exemplu, 2,5 miliarde euro alocaţi numai pentru infrastructură, mai ales în zona dumneavoastră. La fel pentru alimentarea cu energie şi gaze naturale. Aceste proiecte trebuie încurajate. Şi conducta de gaze între Austria, Bulgaria, Ungaria şi România (BRUA). Şi Planul Juncker. Din nefericire se vorbeşte foarte puţin despre el. E un plan e investiţii european. Am dori să punem la dispoziţie toate mijloacele financiare de care aveţi nevoie, toate posibilităţile financiare pe care le are UE vor va fi puse la dispoziţie", a precizat Juncker.

În acest context, şeful CE a subliniat că "investiţiile nu au niciun sens în absenţa respectării statului de drept", adăugând ironic că, atunci "când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne