Jurnal pe hârtie igienică: torturi brutale într-o puşcărie chineză

Tortura prin hrănire forţată
Tortura prin hrănire forţată (Minghui.org)

“Azi-dimineaţă am fost imobilizată şi hrănită forţat. Cinci sau şase ofiţeri de poliţie şi deţinuţi bărbaţi m-au ţinut de mâini şi de picioare şi mi-au introdus forţat un tub prin nas. A fost atât de dureros încât aproape că am leşinat de mai multe ori. Am vomat în repetate rânduri şi nu-mi puteam opri lacrimile. Mi-am auzit propriile ţipete. Auzisem doar de pe internet despre asemenea metode de tortură prin hrănire forţată, iar acum o experimentam eu însămi”.

Aceste cuvinte provin din jurnalul secret al unei tinere de 28 de ani, He Wenting, scris pe hârtie igienică într-un centru de detenţie din China. Se află în închisoarea Fu Yong din oraşul Shawan, pentru că practică Falun Gong.

He provine dintr-o familie săracă de ţărani din judeţul Dao, provincia Hunan. La 14 ani s-a înscris în Asociaţia Scriitorilor din Yongzhou, câştigând multe premii la nivel local şi naţional pentru eseurile, romanele şi benzile sale desenate.

Pe data de 18 decembrie 2013, He şi soţul ei au fost arestaţi de personalul de securitate al Facultăţii de Limbi Străine din cadrul Universităţii din Guangzhou pentru că distribuia un software care spărgea cenzura pe internet. Ambii sunt deţinuţi în prezent la centrul de detenţie Fu Yong.

He Wenting a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenţiei ilegale la care este supusă. Hrănirea forţată şi brutală este una dintre torturile aplicate multor practicanţi Falun Gong care refuză să semneze o declaraţie de colaborare cu Securitatea.

În ciuda torturilor groaznice, He a reuşit să-şi scrie experienţele în secret.

"Astăzi, iar m-au hrănit forţat de 2 ori. Încheieturile îmi sunt pline de vânătăi de la cătuşe. Am vomat sânge.

După-amiază, a venit să-mi vorbească o securistă. A încercat să mă spele pe creier. I-am respins ferm propaganda şi i-am explicat care este de fapt adevărul. S-a enervat şi mi-a spus: ‘Chiar dacă mori aici, nu-i va păsa nimănui’”!

Jurnalul scris de He a trecut prin multe mâini până să fie publicat.

Un binecunoscut pictor chinez, care a citit jurnalul scris de He Wenting, a afirmat că este profund mişcat. “Printre rândurile din jurnalul ei, se vede benevolenţa ei adâncă şi onestitatea, spiritul ei neştirbit precum şi mintea ei plină de compasiune. Atunci când eu şi prietenii mei am citit articole despre ea şi jurnalul ei în ziare, ne-am simţit profund mişcaţi. Sperăm cu toţii că se va întoarce repede şi teafără acasă”.

Pe 15 ianuarie 2014, He a scris în jurnal: “ Astăzi este a 6-a zi a celei de-a doua greve a foamei. Azi m-au hrănit forţat de 4 ori. Ieri tubul mi-a rănit stomacul. Ca urmare, stomacul meu respingea în mod automat orice hrană care era introdusă la hrănirea forţată. Aproape că am leşinat şi nu puteam să respir. În dimineaţa aceasta, câţiva deţinuţi bărbaţi m-au cărat iar la infirmierie. Au venit mai mulţi medici de închisoare, mi-au pus cătuşe la mâini şi la picioare şi m-au legat strâns. Când am deschis ochii am numărat 10 oameni care mă ţineau de mâini, picioare, coapse şi cap. Cel care a introdus tubul era ofiţerul şef. L-a introdus prin nara stângă până în stomac ca să toarne hrana forţat. Am început să am convulsii. Am vomitat de mai multe ori, de fiecare dată cu dureri sfâşietoare şi şiroaie involuntare de lacrimi.

M-au lăsat aşa cu tubul în mine de la ora 9 dimineaţa până la 16.30 după-masă. Eram legată de un pat unde îngheţam de frig şi am fost hrănită forţat de 4 ori. Mi-a fost foarte greu. De-abia puteam să respir pe gură. Când îmi mişcam gâtul cât de puţin, simţeam de parcă cineva îmi băga un cuţit în gât. Când m-au cărat înapoi la închisoarea pentru femei, eram slăbită, nu puteam să stau în picioare. Vocea mi-a devenit foarte răguşită şi nara stângă s-a umflat”.

He Wenting a mai scris în jurnal: “[Gardienii] au şi ei soţii, copii şi părinţi! Tot ce vreau este să am dreptul meu la viaţă. Nu vă acuz sau urăsc. Sper sincer să vă urmaţi conştiinţa”.

Un binecunoscut pictor chinez, care a citit jurnalul scris de He Wenting, a afirmat că este profund mişcat. “Printre rândurile din jurnalul ei, se vede benevolenţa ei adâncă şi onestitatea, spiritul ei neştirbit. Când am citit articole despre ea şi jurnalul ei în ziare, eu şi prietenii mei am fost profund mişcaţi. Sperăm cu toţii că se va întoarce repede acasă”.

Conform paginii web Minghui.org, He Wenting va fi judecată ilegal pe data de 4 mai de către instanţa locală.

China şi-a închis în mod oficial anul trecut centrele de reeducare prin muncă unde erau deţinuţi şi torturaţi milioane de dizidenţi. Totuşi, conform Minghui.org, Amnesty Internaţional şi altor surse precum www.faluninfo.net, persecuţia nu a luat sfârşit. Acum dizidenţii sunt închişi în centre pentru spălarea creierului sau sunt condamnaţi la sentinţe lungi de închisoare.

Traducere din chineză de Virginia Wu şi Irene Luo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe