Jurnalist german vizionează Shen Yun de trei ori în trei zile

Jurnalistul Roland Ropers.
Jurnalistul Roland Ropers. (The Epoch Times)

BERLIN - Roland R. Ropers, autor şi jurnalist, a vizionat spectacolele companiei Shen Yun Performing Arts din New York de trei ori chiar la Internationales Congress Centrum Berlin.

"După ce am reflectat asupra spectacolului, acasă, am realizat că nu puteam prinde toate nuanţele acestuia doar într-o singură vizionare, indiferent cât de bună este memoria mea. De fiecare dată există o înţelegere nouă a lucrurilor văzute pe scenă. Deodată realizezi că există un alt aspect la o scenă", a declarat acesta.

"A treia oară a fost punctul culminant pentru înţelegerea Divinului şi a vieţii pe pământ, a ceea ce înseamnă să fii pe partea aceasta sau pe cealaltă".

Shen Yun, cu sediul în New York, călătoreşte pe tot globul pentru a reînvia cei 5000 de ani de cultură chineză inspirată de divinitate, care a fost aproape distrusă de regimul comunist de la Beijing. Prin piese de dans, care au mai puţin de 10 minute fiecare - în care dansatorii sunt însoţiţi de fundaluri digitale şi o orchestră - Shen Yun transpune publicul într-o călătorie în timp şi spaţiu.

"Multe dintre legendele şi personajele descrise în dansurile Shen Yun se inspiră din antichitate", afirmă site-ul companiei. "Bazate pe evenimente istorice documentate, aceste poveşti oferă valorilor abstracte - loialitatea, pietatea filială, altruismul, toleranţa - o formă concretă. Îndrăgite din toate timpurile, aceste poveşti sunt zestrea de comori a Chinei antice".

Ropers a precizat că nu vizionează niciodată un spectacol mai mult de o dată, dar a trebuit să facă o excepţie pentru Shen Yun - pentru a obţine o înţelegere mai profundă.

"Sunt mai bogat după ce am văzut spectacolul pentru a treia oară", a declarat acesta.

Multe aspecte ale spectacolului l-au atins, a explicat el. Dansatorii "se mişcă natural şi cu o asemenea graţie, astfel încât reflectă doar asta - frumuseţe şi graţie", a precizat domnul Ropers.

Şi soliştii vocali - ale căror melodii sunt intercalate cu piesele de dans - i-au atras atenţia.

"Cântăreţii au o voce extraordinară", a precizat el. "Dar mi-a plăcut cu adevărat mesajul pe care l-au împărtăşit. Versurile erau despre Divinitate şi acest lucru m-a făcut să ascult cu o atenţie sporită".

Sopranele şi tenorii cântă numai compoziţii originale, care sunt "pline de reflecţii filosofice despre viaţa umană", potrivit site-ul Shen Yun. "Textele merg dincolo de graniţele naţiunii, rasei, culturii şi şi au fost primit cu drag şi apreciate în întreaga lume".

Dl. Ropers a susţinut că aceste cuvinte l-au captivat. "Cântăreţii mi-au transmis dorinţa de a-mi găsi originile şi sinele meu interior - acest lucru este esenţial pentru a ne îndrepta spre adevărata noastră casă", a precizat acesta. "Acest aspect a fost, de asemenea, prezentat prin imagini de fundal şi muzică".

Dl. Ropers a compliment, de asemenea, orchestra, care combină atât instrumente clasice occidentale cât şi chineze.

"Armonia generată de combinaţia dintre instrumentele muzicale vestice şi estice este o raritate", a explicat el. Acest lucru a fost la cel mai înalt nivel de filarmonică şi mi-a plăcut foarte mult să ascult muzica".

"Mă simt mai bine şi mai bogat şi am experimentat o ​​seară care nu mi-a epuizat energia", a susţinut acesta. "Nu sunt obosit, ci lipsit de stres".

"Îmi doresc ca acest spectacol să cucerească lumea şi inimile oamenilor - ei vor învăţa de ce ne-am născut", a adăugat el. "Acest spectacol reprezintă într-adevăr o transformare care poate avea loc dacă ne lăsăm implicaţi. Acesta este un apel la umanitate, care le cere oamenilor să se trezească".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură