Jurnalistă care fuge din Bielorusia, şantajată cu arestarea bunicilor rămaşi în ţară

Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)

O jurnalistă de 23 de ani, care a reuşit să fugă din Bielorusia chiar în ziua în care Roman Protasevici a fost arestat, este acum şantajată cu arestarea membrilor familiei sale, dacă nu se întoarce benevol în ţară, transmite Euronews.

Arina Malinovskaia, reporter al canalului polonez Belsat a intrat în atenţia poliţiei din Bielorusia după ce a intervievat, pentru o televiziune poloneză, doi foşti ofiţeri de poliţie bieloruşi. Cei doi au relatat felul în care autorităţile de la Minsk îi vânau pe protestatarii care demonstrau împotriva regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

La câteva zile după difuzarea reportajului, la uşa Arinei au bătut poliţişti. După diverse hărţuieli, apartamentul ei a fost lăsat fără curent, determinând-o să părăsească Bielorusia de urgenţă.

Arina Malinovskaia a plecat urgent către Kiev, Ucraina, luându-şi doar paşaportul, bani şi câteva lucruri într-o geantă de mână. A ajuns în Kiev pe 23 mai, exact în ziua în care autorităţile de la Minsk, la ordinul lui Lukaşenko, deturnau zborul companiei Ryanair pentru a-l aresta pe Roman Protasevici - într-un show de forţă demn de dictatorii Asiei.

Cu toate acestea, relaxarea Arinei a fost de scurtă durată. La puţin timp după ce a ajuns în Ucraina, jurnalista a fost sunată de cumnatul ei, care fusese arestat de poliţia din Bielorusia. Acesta i-a transmis că nu va fi eliberat până când ea nu se va reîntoarce de bunăvoie în ţară.

Apoi, un necunoscut, care s-a recomandat de la „Departamentul de Afaceri Interne al districtului Leninski din Bielorusia” a ameninţat-o pe Arina că, dacă refuză să revină în ţară, bunicii ei vor fi, la rândul lor, arestaţi.

„Tot încearcă să pună presiune pe mine”, a spus Malinovskaia. „Dar nu mă mai întorc acolo”.

Cazul Arinei Malinovskaia nu este singular. Alte două jurnaliste care au lucrat tot pentru canalul polonez Belsat - Katerina Andreeva Borisevici (27 de ani) şi Daria Ciulţova (23 de ani) au fost arestate în noiembrie 2020 şi condamnate două luni mai târziu la doi ani de închisoare pentru că au organizat o transmisie video live cu protestele, din propriul lor apartament.

După protestele izbucnite în august 2020 în urma alegerilor fraudate care i-au adus lui Lukaşenko încă un mandat, închisorile Bielorusiei s-au umplut de opozanţi şi jurnalişti critici la adresa regimului.

Ameninţarea cu închisoarea în cazul rudelor opozanţilor a devenit o practică obişnuită în Bielorusia. Recent, un bărbat care a ajuns în instanţă pentru că a participat la mitinguri anti-Lukaşenko a încercat să se sinucidă chiar în sala de judecată, după ce a fost ameninţat că dacă nu va pleda vinovat, rudele şi vecinii săi vor fi cercetaţi penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii