Jurnalista din Israel oprita cu forta sa il viziteze pe un activist chinez orb pentru drepturile omului

Activistul chinez orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng se afla sub arest la domiciliu de peste un an, existand temeri internationale tot mai mari cu privire la siguranta sa si a familiei sale, precum si a drepturilor lor civile. O jurnalista israeliana, insotita de 4 activisti chinezi pentru drepturile omului, au incercat fara succes sa il viziteze pe Chen in 21 septembrie. Ei au fost interceptati si atacati de cativa zeci de batausi.

Domnisoara Rechal Beitarie, reporter pentru Calcalist si Radio Israel, si activistii pentru drepturi civile Liu Shasha, Huang Bin, Huanghuang si Wang Xuezhen s-au dus cu 2 masini in orasul Linyi din provincia Shandong, orasul natal al lui Chen, incercand sa obtina stiri despre fiica lui Chen, Kesi. Fetita, care are doar 6 ani, urma sa inceapa scoala in aceasta luna, dar conform rapoartelor ea a intampinat dificultati pentru a participa la ore deoarece familia ei este sub arest la domiciliu.

Dar echipa investigativa nu a ajuns la locuinta lui Chen sau la scoala fiicei acestuia, conform domnisoarei He “Pearl” Peirong, o femeie din Nanjing, care a fost ingrijorata de situatia lui Chen si care a tinut legatura cu grupul celor 5 investigatori.

In ziua de 21 septembrie, in timp ce ei isi parcau masinile la aproape 300 metri de Scoala Elementara Shuanghou, peste 30 de batausi i-au inconjurat, le-au luat bunurile, incluzand pasaportul lui Beitarie.

“Beitarie a fost urcata cu forta intr-un taxi. In timp ce taxiul demara in viteza, Beitarie a vazut cum unul dintre activistii care era cu ea a incercat sa scape de batausi, in timp ce altul statea pe marginea drumului dupa ce a fost prins”, a declarat domnisoara Pearl ziarului The Epoch Times.

Beitarie i-a spus soferului de taxi de cateva ori sa opreasca masina dar acesta a refuzat si a continuat sa conduca spre centrul orasului Linyi.

Reportera a fost eliberata si nu a fost ranita, desi circumstantele exacte nu sunt clare in prezent. Biroul Securitatii Publice din orasul Linyi a anuntat-o ulterior ca ea ar trebui sa isi recupereze documentele si bunurile personale de la sectia de politie Lanshan Daling.

In prezent, cei patru activisti chinezi inca sunt dati disparuti si nu raspund la telefon.

Inainte de acest incident, in 19 septembrie, alti 5 oameni au incercat sa il viziteze pe Chan dar au fost opriti de niste batausi in jurul orelor 13 la intrarea in sat si au fost dusi intr-o zona salbatica.

In 22 septembrie, activistul chinez pentru bolnavii de SIDA, Hu Jia, a postat un mesaj pe Twitter in care a cerut mass mediei internationale sa manifeste o mai mare preocupare pentru Chen, care a fost incarcerata si persecutata timp de 6 ani.

“Din moment ce razboiul din Libia a ajuns spre sfarsit, acei corespondenti de razboi, experimentati pe campul de lupta si in tehnicile de supravietuire antiteroriste, ar trebui sa fie trimisi in Shandong, China, pentru a fi martori si a inregistra razboiul dintre un activist orb pentru drepturile omului si garzile comuniste”, a declarat Hu.

Chen a iesit in evidenta pe plan mondial pentru expunerea avorturilor si sterilizarilor fortate care fac parte din politica “unui singur copil” impusa de regimul chinez pentru a controla populatia. Activitatile lui Chen au iritat autoritatile, fiind incarcerat peste 4 ani, timp in care a fost torturat in repetate randuri. Dupa eliberarea sa la 9 septembrie 2010, Chen a fost plasat sub arest la domiciliu.

In timpul acestui ultim an, familia lui a fost supusa la izolare aproape totala. In plus, Chen si sotia sa au fost batuti cu violenta si hartuiti de cateva ori dupa ce au incercat sa ia contact cu lumea exterioara.